Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 04.02.2013.
01:38
Večernje novosti A

Zatvorena vrata za GMO

Kompanija "Monsanto" zasad neće plasirati genetski modifikovanu hranu u Srbiji, jer nije dobila finansijsku podršku od Evropske banke za obnovu i razvoj. Naime, više od 150 svetskih ekoloških organizacija obratilo se EBRD sa zahtevom da se ne odobri kredit od 40 miliona ovoj američkoj firmi, pa je tako projekat propao, pišu beogradske Večernje novosti.

Srbija, zasad, bez genetski modifikovane hrane
 

Od pre četiri godine na snazi je zakon koji zabranjuje uvoz i proizvodnju GMO proizvoda u Srbiji. Baš zbog velikog projekta "Monsanta" postavljeno je pitanje da li je potrebna izmena zakona. Ova tema već nedeljama, otkako je najavljena eventualna promena propisa, deli kako građane, tako i stručnu javnost.

Pročitajte još:

* Treba li Srbiji GMO hrana?

* Vodeći proizvođač GMO hrane utrostručio prodaju

"GMO je veoma osetljivo pitanje, kompleksno i od velike važnosti za čitavo društvo", objašnjava Milanka Davidović, pomoćnik ministra poljoprivrede. "Tako se izmenama ovog zakona ne može pristupiti bez otvaranja široke rasprave i uključivanja svih relevantnih činilaca".

Neki od profesora sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu poručuju da glasine o tome da genetski modifikovane namirnice izazivaju rak i sterilitet nisu istinite, ali i da njihova proizvodnja nije pogodna za Srbiju.

"Nisam za gajenje GMO biljaka, zbog toga što smo jedna od retkih zemalja sa velikim brojem naučnih instituta", tvrdi Gordana Šurlan Momirović, profesorka genetike. "U njima proizvodimo sopstvene sorte i hibride, koji su konkurentni i na inostranom tržištu".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.02.2013. 01:51
Uspeh zaustavljanja GMO i Mosanta je iskljuciva zasluga Srpskih Dveri! Puna podrska,u nadi da ce te biti vodeca politicka snaga u Srbiji.
Ponedeljak 04.02.2013. 03:23
Фирма"Геби"увози из Аргентине генетски модификовану соју коју користи у производњи концетрата за исхрану свих домаћих животиња,тако да је таква храна итекако присутна код нас,а ми смо једна од болеснијих нација Европе.Наши доктори наука тврде да не постоји опасност јер су плаћени да тако причају.Например у парадајз су убацили ген рибе само да би направили производ који може да буде тврд и као такав дуже траје, погодан за транспорт у далеке државе.
Ponedeljak 04.02.2013. 01:52
Od pre četiri godine na snazi je zakon koji zabranjuje uvoz i proizvodnju GMO proizvoda u Srbiji. LAZ u Srbiji se prodaje GMO seme, Vas novinare bi trebalo da bude sramota, samo prepisujete jedan od drugih i prenosite informacije koje odgovaraju firmama kao sto su Monsanto. Hocete da nam objasnite da je Monsantu potreban kredit da bi plasirali GMO seme u Srbiji???? Da nije zalosno bilo bi smesno Evo vam domaci zadatak, proverite sledecu firmu sta prodaje u srbiji i i cija je. http://limagraincentraleurope.com/rs/products/products.cfm
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online