Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.01.2013.
09:50
Večernje novosti A

Sava centar pred zatvaranjem?

Najveći kongresni centar, nekada ponos prestonice, centar "Sava" u toliko je lošem stanju da ni zatvaranje nije nerealna opcija, pišu "Večernje novosti".

Zgrada Sava centra
 

Da Sava centar prestane da radi primetili bi samo oni koji dolaze na njegove programe, niko više, smatra Dragan Vučičević, direktor ove ustanove.

Smanjenje plate i broja zaposlenih

Godišnji prihod Sava centra je 650 miliona dinara. Broj zaposlenih je nedavno smanjen za 135, kao i plate radnika, koje su takođe smanjili pre nekoliko meseci za 30 odsto.

Dvorana u Novom Beogradu ima veoma ambiciozne planove kada su u pitanju nastupi umetnika. Ove godine biće obeleženo 200 godina Vagnera, Verdija, nastupi BEMUS, premijere filmova domaćih i stranih. Predstaviće se baletski umetnici iz celog sveta, održati festival folklora KUD iz dijaspore, priređene operske premijere. Publika će slušati džez, rok, etno i bluz muziku - nastupaju Josipa Lisac, Frajle, Legende... Planirano je održavanje i više od 300 skupova.

Podsetimo, Izgradnja centra Sava trajala je od 1976. do 1979. godine, mada je svečano otvoren 1977. od strane Josipa Broza Tita. Za više od tri i po decenije istorije u njemu su održani 9. Samit nesvrstanih, godišnji sastanci MMF i Svetske banke, u njemu su nastupili jedan Lućano Pavaroti, Plasido Domingo, Monserat Kabalje, Majls Dejvis...

Nestanak najvećeg kongresnog centra i prohodne koncertne dvorane sa kulturne mape grada i nije nerealna opcija, s obzirom na stanje u kojem se nalazi.

Nekada tehnološko čudo sada je zapravo kula na staklenim nogama koja jedva opstaje uprkos tome što mu kulturnih dešavanja ne manjka, niti kongresnih skupova. Sava centar trenutno radi na "rezervne baterije", ne zarađujući dovoljno ni da pokrije komunalne račune jer se cene ulaznica nisu menjale godinama, a sve ostalo je poskupelo.

Direktor Dragan Vučičević kaže da u najveći kongresni centar nije ulagano godinama i da novca za kompletnu obnovu koja se procenjuje na pet miliona evra jednostavno nema, a sad je sve došlo na naplatu. Nova oprema koju će Grad Beograd finansirati za nabavku digitalne opreme samo je vrh ledenog brega od onoga šta bi trebalo uraditi, jer je Sava centru potrebna "generalka".

"Ono što je nekada bilo tehnološko čudo, odavno je prevaziđeno, tako je Sava centar postao primer energetske i svake druge neefikasnosti", ističe Vučičević. "Zabranio sam da se stavljaju kofe na mestima gde krov prokišnjava, već smo ispod tih delova postavili žardinjere. Čujemo komentare gostiju kad primete da žardinjera stoji na, baš, neobičnom mestu."

Takozvana plava dvorana je sve samo ne plava. Sedišta su dotrajala, izbeledela - njih 3.680. Potrebno ih je zameniti, a to košta oko 500.000 evra. Ono za šta posetioci veruju da su dekorativna jedra po "Sava centru", zapravo je zaštita za goste u slučaju da se obruši deo već napukle staklene fasade.

Puno gostiju i nastupa

Centar Sava je prošle godine održao 120 koncerata i imao 350 skupova i međunarodnih kongresa. Velika dvorana je u 2011. godini imala 688.000 posetilaca, a prošle godine oko 700.000 gostiju. Na kongresima je 2011. godine bilo 227.600 ljudi, a prošle godine 228.000 posetilaca

"Sava centar ima 8.500 metara staklene površine koja je u veoma lošem stanju, popucalo je više od 250 staklenih ploča. Zbog toga je zgradu veoma teško ugrejati i rashladiti. Mesečni račun za struju u toku leta samo je od sedam do deset miliona dinara. Da bi samo to isplatili mi moramo da organizujemo 25 koncerata, a prošle godine smo imali 120 programa i 350 seminara", kaže Vučičević. "Dobili smo novac kojim ćemo ulepšati stakleni deo fasade duž auto-puta i ugraditi dva reda foto panela za korišćenje energije sunca, a to će biti urađeno na leto jer samo čekamo da se stvore vremenski uslovi."

Ni poslovni prostor koji Sava centar ima ispred dvorane ne pomaže mnogo njihovom buđelaru. Iako je izdato gotovo 95 odsto lokala, tek polovina zakupaca plati kiriju. Posao loše ide i ima dana kada baš niko ne pređe prag butika.

Stara tehnologija

Zbog zastarele tehnologije Sava centar je letos izgubio filmski festival "Sinemaniju" koja je prvi put za dve decenije postojanja, održana van ove dvorane. Organizatore bi prevođenje u opremu Sava centra koštalo između 6 i 10 hiljada evra. Međutim, zahvaljajući, donaciji Grada to više neće biti problem.

"Mi ne možemo zakupce otpustiti jer bi bilo gore po nas da imamo prazne lokale. Oko nas postoji oko 200.000 kvadrata nezakupljenog prostora", ističe Vučičević. "Uspeli smo da pronađemo neko rešenje pa da zakupcima omogućimo da plate dugovanje na nekoliko rata."

Jedini način na koji bi "Sava centar" mogao da opstane jeste ukoliko bi imao podršku grada kao osnivača. Kako je rekao direktor, Skupština Beograda ima dobru volju da pomogne, sada je potrebno samo naći pravi modus.

"Znamo da grad ima brojne komunalne probleme i razumemo da je kultura u teškim vremenima na poslednjem mestu. Mislim da smo zaslužili da novac bude uložen zbog međunarodnih kongresa i učesnika, jer svaki od njih od aerodroma do nas u gradu ostavi oko 1.000 evra, a time podstičemo privredni razvoj grada", priča Vučičević. "Ukoliko ne pronađemo novac za opstanak, mi nećemo imati drugog izbora nego da plaćamo samo ono što nam isključuju - struju i grejanje. Jednostavno nemamo odakle."

Delovi Sava centra su:

15 kongresnih sala sa velikom dvoranom
7.000 mesta u dvoranama, 3.600 u velikoj sali
8.500 metara kvadratnih staklene fasade
750.000 dinara košta zakup velike dvorane

POVEZANE VESTI

Utorak 22.01.2013. 11:29
Neko je odmerio lokaciju, kvadrate, jos malo sacekati da ugine pa posle proglasiti za rusenje i eto lepote...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online