Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 17.01.2013.
14:15
24sata.rs A

NP: Đaci za dva meseca sami zaradili 800.000 din

Mladi preduzetnici iz Tehničke škole u Novom Pazaru svojim starijim kolegama bi bez ikakvih problema mogli da održe pokoji čas biznisa. Oni su kao članovi dve srednjoškolske kompanije osnovane u okviru njihove škole za samo dva meseca zaradili više od 800.000 dinara, prodajući proizvode koje su sami napravili i reklamirali.

Đaci održali lekciju novopazarskim preduzetnicima
 

"Ne uzimajte osmeh deci" i "Ovo za ono" su dva novopazarska učenička preduzeća: jedno proizvodi stolice od metala, a drugo je osmislilo dečju spravu za igranje u pesku. Prodajom tih predmeta, oni su školsku kasu za samo dva meseca učinili bogatijom za više od 800.000 dinara.

"Ideja mi je bila da organizujem decu u dve odvojene kompanije, kako bi se između njih razvijao takmičarski duh i zaista se pokazalo da je konkurentost velika motivacija. Za program se prijavilo tridesetak učenika, ali kad je trebalo da se radi, trećina je odustala. Ostali su samo najbolji, što se i po njihovim rezultatima vidi", kaže Mirza Šemsović, nastavnik pod čijim mentorskim okom su ova preduzeća osnovana, i to u okviru organizacije "Dostignuća mladih u Srbiji".

Kao nastavnik praktične nastave, on je svoje đake obučio za korišćenje alata, ali je svu kreativnost, kako kaže, prepustio njima.

"Deca su imala odlične ideje, trebalo ih je samo usmeriti. Metalne stolice koje prave jedni prodali smo drugim školama, a potražnja je bila tolika da smo morali da proizvedemo više od 500 komada. Sprave za igranje najviše interesovanja su izazvale na samim dečjim igralištima. Đaci ih iznesu napolje, a onog trenutka kad dete sedne na taj minibager i uđe u pesak, ne ustaje s njega dok mu ga majka ne kupi", objašnjava Mirza kako su njegovi učenici došli do uspeha kojim se škola, pa i ceo grad ponosi.

Kako srednjoškolske kompanije u našem sistemu nisu prepoznate kao prava preduzeća, zavidna zarada je, umesto kao džeparac mladih biznismena, završila u džepu škole.

"Ne možemo mnogo da se bunimo, jer nam je škola obezbedila i materijal i prostor za rad, a novac nam ionako nije na prvom mestu. Najvažnije nam je da kod njih razvijemo kreativnost i preduzetnički duh", kaže Šemsović.

Četvrtak 17.01.2013. 17:56
Naravno,vecina talentovane djece ce otici iz svoje drzave u neku koja ce im pruziti podrsku. Jer kao sto i svi znamo,ko je iz vlade dao podrsku talentovanoj djeci? Zato nam se sve raspada. Talentovani odlaze,budale ostaju,a one najvece drzavom vladaju. Stariji talentovani su ovde zapeli. Jugoslavija je bila dobra drzava. Mislilo se bice zauvjek dobro. Naravno amerika se umjesa,onaj ko je bio centar te velike drzave ce biti krivac,ubacice najvece budale u vlade sviju republika,a iz onoga sto je ostalo od Jugoslavije cijedice resurse i velike mlade umove koji su jedino sposobni da izbave drzavu,ali su zaustavljeni.
Četvrtak 17.01.2013. 18:02
Pozdravljam projekat koji je skolski profesor osmislio,a skolu koja ga je podrzala,a naravno i vredne djake koji su ga sproveli i zaradili zavidan novac.Samo zelim da ukazem na jednu sitnicu bagercice za pesak nisu pretpostavljam osmislili ucenici skole,vec je te bagercice pravio novosadski DES(preduzece za rehabilitaciju i ososobljavanje invalida i lica sa ostecenim sluhom) koji je iste izvezao u Nemacku pre nekih desetak godina.takve decije spravice treba da ima svako decije igraliste u Srbiji.A slicne skolske programe treba da podrzi Ministarstvo obrazovanja,kao i sve skole u zemlji programe treba da po
Petak 18.01.2013. 11:27
Ima tu nečeg što je važnije od novca, a to je izvanškolsko druženje dece, razvijanje svesti da svojim radom mogu da zarade i stvore novac, i ideje kuda posle srednje škole. Bravo za one koji razmišljaju dugoročno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online