Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 10.01.2013.
19:48
B92 A

"Tito je i dalje čarobna reč"

Srbija ne odstupa od svog evropskog puta ni sa vladom Ivice Dačića, a sve je više investicija koje ne dolaze s našeg kontinenta, već sa mnogo udaljenijih mesta.

Josip Broz Tito
 

Predsednik vlade kaže da je to potpuno normalno, pa je posle jučerašnjeg susreta sa emiratskim šeikom, obišao i kineski most Zemun-Borča. Dokle se stiglo nije mu, ipak, predstavio gradonačelnik Đilas.

"A ima on druge favorite u vladi, nema potrebe da ide sa mnom, neka ide sa nekima drugima... Koje hvali mislim", kaže Dačić.

Hvalio je premijer građevince - i kineske, ali i naše, koji će na kraju uraditi i veći posao oko mosta Zemun-Borča. Čvrste garancije i Republike Srbije i Grada Beograda, naravno i kineskog partnera i domaćih izvođača da će ovaj projekat, kao retko koji projekti u Srbiji u proteklim decenijama, biti završeni u roku, a rok je 27. oktobar 2014. godine.

Premijer Ivica Dačić najavio je da će Srbija i Ujedninjeni Arapski Emirati (UAE) uskoro potpisati krovni sporazum o strateškoj saradnji dve zemlje.

Dačić je rekao da je vlada na sednici donela određene akte koji su osnova za zaključivanje sporazuma sa UAE, napomenuvši da su sa predstavnicima te zemlje vođeni preliminarni razgovori. On je naglasio da Srbija želi da obnovi i razvije saradnju sa zemljama koje su nam ranije bile tradiciobalni partneri.

Dačić je kazao da postoje zemlje u kojima je "Tito i dalje čarobna reč" i da i zbog toga treba da obnovimo te veze.

"Ali Tito je umro pre 33 godine, tako da i mi sami moramo da uradimo nešto", dodao je Dačić.

Premijer nije precizirao o kojim projektima se pričalo sa princom prestolonaslednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedem al Nahjanom, ali je naveo da je bilo reči o Jat-tehnici, poljopriverdi, vojnoj industriji, energetici, IT sektoru i drugim projektima.

"Čini mi se da je bilo više reči o Jat-tehnici nego o Jatu", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara da li je tokom jučerašnih razgovora bio spominjan Jat.

Premijer je istakao da će sporazum o strateškoj saradnji sa UAE biti kapitalna stvar za našu zemlju i "vezivno tkivo" za razbijanje predrasuda iz prethodnih nekoliko decenija da Srbija ima nešto protiv saradnje sa islamskim i arapskim zemljama.

"To je naša razvojna šansa ali i politička jer Srbija mora da gradi tu i svoju političku poziciju", rekao je on.

Dačić je istakao da Srbija ima više stubova u spoljnoj politici ali da nije uradila dovoljno ni po jednom.

Princ prestolonaslednik UAE šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan od juče boravi u trodnevnoj poseti Srbiji i sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovarao je o mogućnostima unapredjenja i razvoja bilateralnih odnosa Srbije i UAE.

Mediji pišu da je šeik izrazio zainteresovanost i za otvaranje banke u Srbiji, kao i to da je postignut dogovor o donaciji donaciji ili "mekom" kreditu, a koji bi se delom koristio za čišćenje i formiranje kompletne mreže za navodnjavanje i odvodnjavanje kanalom Dunav - Tisa - Dunav, kroz Vojvodinu, ali i tokom Dunava i Velike Morave u užoj Srbiji.

Partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tačnije šeik Tahnin (rođeni brat princa) planiraju da ovde otvore i banku.

Sa šeikom UAE razgovarali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik vlade Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, potpredsednici vlade Jovan Krkobabić i Rasim Ljaljić i ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić.

Tokom razgovora visokih delegacija posebno su istaknute perspektive unapredjenja ekonomskih odnosa izmedju Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i uspostavljanje sveobuhvatne saradnje u okviru realizacije najavljenih zajedničkih projekata.

Dosadašnja spoljnotrgovinska razmena Srbije i UAE vrlo je skromna i za devet meseci 2012. godine bila je oko 23,43 miliona dolara, pri čemu je naša zemlja imala suficit od 8,8 miliona, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.

Inače, princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan u društvu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića posetio je danas fudbalski klub Crvena zvezda i razgovarao o mogućnostima saradnje sa nekadašnjim evropskim i svetskim šampionom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.01.2013. 20:44
Nisam komunista,ali njega i posle 30 i kusur godina postuju e to je vladar i drzavnik,ko ce ove sadasnje da postuje,ni majka ih ne voli rodjena.Njegova greska je bila sto je umro,niko nam tada nije smeo nista a danas svi smo demoralisani i gledamo da pobegnemo i zemlje,sto je naravno i cilj zapadnog sveta!
Četvrtak 10.01.2013. 20:37
Niko mi nije jasno kakve veze ima Tito[slaba Srbija jaka Jugoslavija sa ovim tekstom]Da li nam to Dacic namece TITOIZAM.-KOMUNISTA.
Četvrtak 10.01.2013. 21:33
Tito je najvise zla nano Srbima,njegova parola je bila;Slaba Srbija jaka jugoslavija.Gdje je sada njegova Jugoslavija na koju su se Srbi navukli.KOMUNISTA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online