Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 10.01.2013.
01:37
Večernje novosti A

Šeik kupuje JAT i otvara banku?

Princ Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan planira velika ulaganja u našu zemlju: u poljoprivredu bar 200 miliona evra, a tu je i razvoj raketnih sistema NORA i ALAS.

Princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan, član jedne od najbogatijih porodica na svetu, došao je u Srbiju da ugovori investicije u namensku industriju, poljoprivredu, bankarski sektor, ali i u srpsko vazduhoplovstvo. I, kako je više puta ponovio - da našoj zemlji postane pravi prijatelj.

Šeika je dočekao ministar odbrane Aleksandar Vučić, sa počasnom gardom
 

Šeika Muhameda bin Zajeda, zamenika vrhovnog komandanta vojnih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata, prvi je dočekao ministar odbrane Aleksandar Vučić, sa počasnom gardom. Nakon intoniranja himni obeju država, Vučić je šeika upoznao i sa delegacijom, među kojima je bilo i predstavnika vrha države. U njoj su bili ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, šef BIA Nebojša Rodić i direktor Vojnoobaveštajne agencije Dragan Vladisavljević.

Šeik Al Nahjan sastao se, odmah po sletanju, sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. U razgovoru je istaknut značaj saradnje između Srbije i UAE, posebno u oblasti poljoprivrede, visokih tehnologija i u razvoju odbrambenih tehnologija i specijalizovane industrije. Vlada Srbije je, inače, neposredno pred ovaj susret usvojila međudržavni sporazum iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, informacionih tehologija, vojne industrije, energetike i sporta sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Svi na okupu: Princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan, član jedne od najbogatijih porodica na svetu
 

Dolazak arapskog šeika je uzvratna poseta Srbiji. Pre tri meseca u Abu Dabiju su bili srpski ministri odbrane i finansija Vučić i Dinkić.

Izvesno je da će kompanija "Al Dahra", koja je u vlasništvu šeika Al Nahjana, za oko 100 miliona evra, postati sa 80 odsto većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata, koji poseduju oko 9.000 hektara zemlje. Naša država će ostati manjinski suvlasnik u ovim kombinatima.

 

Planirano je i da ova firma u zakup uzme i 14.000 hektara obradivih površina, po ceni od 250 evra po hektaru godišnje. Partner iz Abu Dabija obavezuje se i na investiranje od 100 miliona evra u opremu i sisteme za navodnjavanje.

Pored toga, načelno je postignut dogovor da preko Razvojnog fonda Abu Dabija Srbija dobije donaciju ili "meki" kredit, a koji bi se delom koristio za čišćenje i formiranje kompletne mreže za navodnjavanje i odvodnjavanje kanalom Dunav - Tisa - Dunav, kroz Vojvodinu, ali i tokom Dunava i Velike Morave u užoj Srbiji.

KO JE ŠEIK?

 

Princ Muhamed bin Zajed al Nahjan treći je sin šeika Zajeda bin Sultana al Nahjana, prvog predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Abu Dabija. Nakon smrti svog oca, 2004. godine, Muhamed je postao prestolonaslednik Abu Dabija, a godinu dana kasnije imenovan je i za zamenika vrhovnog komandanta oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata. Istog meseca bio je unapređen i u čin generala. Muhamed je takođe i predsednik Izvršnog veća Abu Dabija, kao i član Vrhovnog saveta nafte. Pored ovih dužnosti, obavlja i poslove specijalnog savetnika predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i šefa Saveta za ekonomski razvoj ove države.

Osim vođenja države, familija Al Nahjan bavi se i biznisom. Njihovo bogatstvo procenjuje se na skoro 15 milijardi evra. U vlasništu vladara Emirata, osim firme "Al Dahra", nalazi se i najveća banka u Abu Dabiju, naftne kompanije i hotelski lanaci širom sveta.

Drugi deo novca iskoristio bi se za dugoročne (na deset godina) kredite poljoprivrednicima namenjene kupovini nove opreme, pre svega sistema za navodnjavanje “kap po kap”.

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, preko svojih kompanija, planira da uloži i oko 150 miliona evra u razvoj novih vojnih tehnologija, pre svih raketni sistem NORA i ALAS, kao i u izvoz naše municije i oružja.

Partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tačnije šeik Tahnin (rođeni brat princa) planiraju da ovde otvore i banku. Njen osnivač bila bi jedna od najvećih banaka arapskog sveta Prva zalivska banka.

Ulazi se i u pregovore koji bi trebalo da se okončaju otvaranjem nove fabrike poluprovodnika i čipova, a kakve zainteresovana kompanija "Mubadala" već ima u Singapuru i državi Njujork. Najvažnije za realizaciju ovog projekte jeste odgovor srpske strane može li da se obezbedi 1.500 do 2.000 inženjera potrebnih za ovaj poduhvat. Projekat je, prema informacijama "Novosti", vrednosti oko osam milijardi dolara, a koliko danas vrede "Mubadaline" fabrike u Aziji i Americi.

Kako partneri iz Abu Dabija trenutno rade servisiranje aviona u svojim hangarima u Švajcarskoj, vrlo su zainteresovani da taj posao prenesu u Beograd, odnosno da kupe "Jat tehniku". Interesovanje postoji i za nacionalnog avio-prevoznika.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.01.2013. 01:44
Sve je na prodaju samo nasa dusa nije na prodaju dobro rece Bora Djordjevic!
Četvrtak 10.01.2013. 04:05
Kako partneri iz Abu Dabija trenutno rade servisiranje aviona u svojim hangarima u Švajcarskoj, vrlo su zainteresovani da taj posao prenesu u Beograd, odnosno da kupe "Jat tehniku". JEFTINIJE IM JE DA SVE TO RADE U SRBIJI..Hoce da postane prijatelj Srbije...... :)
Četvrtak 10.01.2013. 04:40
Ima on para, neka ih trosi u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online