Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 09.01.2013.
04:22
Telegraf A

Cigarete uskoro petostruko skuplje?

Novi Zakon o akcizama koji je stupio na snagu početkom godine dodatno će opteretiti duvansku industriju, što znači da će cene cigareta u Srbiji uskoro morati da budu usaglašene sa evropskim, piše portal telegraf.rs.

Da li će rapidno poskupljenje cigareta da utiče na smanjenje pušača ostaje da se vidi...
 

Za sada u našoj zemlji paklica najskupljih cigareta – “marlbora” ili “davidova” – košta 1,7 evra od (190 do 210 dinara, zavisno od pakovanja), dok je cena istog proizvoda u Norveškoj 10,9 evra (1.200 dinara), a u Irskoj 9,1 evra (1.000 dinara).

Novim Zakonom predviđeno je povećanje akciza dva puta godišnje u naredne četiri godine, a prvo se očekuje 1. jula ove godine.

Poskupljenje uticati na džep pušača, ali i za punjenje budžeta

Predstavnici potrošača smatraju da će poskupljenje uticati na džep pušača, ali i da će biti korisno ukoliko se tim nametima popuni budžet.

"Slažem se s poskupljenjem samo ukoliko će nam to zaista popuniti budžet i sniziti cene nekih drugih važnijih proizvoda, poput prehrambenih", ističe Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

"Imaćemo na svakih šest meseci povećanje specifične akcize, koja će u početku biti podizana dva, a u kasnijim fazama 2,5 dinara nominalno. Kada se to inflacionira i kada se doda PDV, to su mnogo veći iznosi", objašnjava Srđan Lazović, direktor za korporativne i regulatorne poslove kompanije “Britiš-Ameriken tobako”.

Prema sajtu cigaretteprices.net, najskuplju paklicu “marlbora” u regionu možete kupiti u Sloveniji (3,2 evra), dok je isto pakovanje najjeftinije u Srbiji. U Hrvatskoj pušači izdvajaju tri evra za istu količinu nikotina, dok su Makedonci i Bosanci negde između s prosečnih dva evra po pakli.

Za nešto pristupačniju cenu možete kupiti “kamel” (190 do 200 dinara), zatim “laki strajk” (170 – 180 dinara), ”pal mal” za 160 dinara i “vinston” za 140 do 180 dinara.

Od evropskih država najjeftinije su cigarete u Moldaviji, Belorusiji i Kazahstanu, u kojima cena najskuplje paklice ne prelazi jedan evro.

S druge strane, za samo jednu paklicu u Norveškoj morate izdvojiti neverovatnih 10,9 evra, odnosno oko 1.200 dinara! U ostalim zemljama hladnog severa cene su nešto niže, pa tako u Švedskoj paklica “marlbora” staje 5,3 odnosno 5,2 evra u Finskoj, dok su “nikotinski štapići” najjefiniji u Danskoj, gde za paklu pušači izdvajaju 4,9 evra.

Posle Norveške najskuplja je Irska u kojoj paklica košta 9,1 evro (1.100 dinara), dok pušači u Velikoj Britaniji za to zadovoljstvo moraju da izdvoje 7,7 evra (870 dinara).

Kako stvari stoje, pitanje je dana kada će i kod nas cigarete poskupeti čak i petostruko. Da li će ova nezdrava navika postati luksuz, a poskupljenje sa sobom doneti porast sive ekonomije i šverca, ostaje da se vidi.

Ekonomisti smatraju da će izmena Zakona o akcizama i povećanje cene cigareta pozitivno doprineti popunjavanju budžeta, kojem je to veoma bitna stavka , a ovo je najbolji način da se on popuni.

"Akcize u Srbiji su veoma bitna stavka u popunjavanju budžeta, dok u Evropskoj uniji to nije slučaj. Iako su tamo akcize mnogo veće i cigarete znatno skuplje, to ne doprinosi previše budžetu tih zemalja. Ovo poskupljenje je za našu zemlju najbezbolniji način da puni budžet. S jedne strane popunjavate budžet, a s druge suzbijate naviku", kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.

Sreda 09.01.2013. 08:34
da dok oni imaju plate od 4000evra a mi od 100 do 150evra. aj cigare. kaldont , duske ,samponi , brijaci, sve je kod nas isto i cak i skuplje , sve nam je druga treca i zlj klasa. vreme da se setimo kako su ovi dospeli na vlast, i da su na vlast uz nasu pomoc i podrsku, i da je vreme za narod da urade nesto a ne za njihovu decu i unuke. muka mi vise od srbije i srbskih politicara
Sreda 09.01.2013. 07:09
Cena cigara i zestokih pica i treba da bude visoka...1. veci prihodi od poreza 2.razmislice dva puta hoce li da dime ili ne (zdravstveno)
Sreda 09.01.2013. 07:19
Prava vest! Nepotrebni, štetni luksuz! Baš me zanima kako će oni koji kod svakog poskupljenja kažu - neću više, imam ja volju za to da se odreknem...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online