Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.01.2013.
22:13
B92, Večernje novosti A

Evropski Mekdonalds ima zabranu na GMO

Predsednik nemačkog "Mekdonaldsa" Branislav Knežević kaže da ta kompanija u Evropi ima zabranu korišćenja genetski modifikovanih proizvoda.

Foto: Arhiva
 

Knežević smatra i da je poljoprivreda, bez dileme, najveća prilika za Srbiju i da država mora da joj pruži maksimalnu podršku.

Branislav Knežević je srpski biznismen koji je već godinama u rukovodstvu nemačkog "Mekdonaldsa", a danas je predsednik ove korporacije u Nemačkoj i celog nemačkog govornog područja u Evropi.

Ovaj lanac restorana u Nemačkoj ima 65.000 radnika i promet od oko pet milijardi evra.

U razgovoru za "Večernje novosti", Knežević kaže da "Mekdonalds" nema nameru da uvede genetski modifikovanu hranu u svoje restorane u Evropi, uprkos sve većim pritiscima iz Amerike da Stari kontinent promeni svoju politiku prema GMO.

"Na Starom kontinentu 'Mekdonalds' ima zabranu korišćenja genetski modifikovanih proizvoda. Americi je to drugačije, jer 70 odsto tržišta zauzimaju upravo ti proizvodi. Njihov izbor je prilično upućen na takve sirovine", navodi Knežević.

"'Mek' u Nemačkoj ima 100.000 farmera sa kojima sarađuje, a u ishrani njihove stoke soja učestvuje samo sa dva do tri odsto. Dok god nemamo dovoljno znanja da li je ta hrana dobra ili loša, koristićemo namirnice iz klasične proizvodnje. Iako Amerikanci u pregovorima sa Evropom oko trgovine, među uslove stavljaju i GMO, mi treba da nastavimo da radimo ono čime se bavimo već hiljadu godina", smatra on.

Knežević ocenjuje i da je poljoprivreda najveća prilika za Srbiju i da država mora tu da pruži maksimalnu podršku.

On podseća da jedna studija o najtežem scenariju svetske krize pokazuje da bi Srbija bila među 20 odsto zemalja, koje u tom slučaju ne bi gladovale. I zemlje koje nemaju tradiciju u proizvodnji hrane, poput Arabljana, već godinama kupuju hektare van svojih granica.

"Zavidimo svima koji imaju more, ali mi imamo nešto što drugi nemaju - obradivu zemlju", kaže za Knežević.

"S druge strane, proizvodnja hrane je sve jeftinija i upravo zato su nam potrebne suštinske promene. U agraru bi prioritet trebalo da bude navodnjavanje. Taj posao bi u Srbiji mogao da bude znatno jeftiniji nego u ostalim zemljama. Imamo Dunav, Tisu, Savu, Moravu i to je ogromno bogatstvo", ocenjuje direktor nemačkog "Mekdonaldsa".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online