Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 29.12.2012.
15:12
Telegraf A

Šta kada se TV kupljen u inostranstvu pokvari?

Sve više građana Srbije odlazi u Segedin, kako po osnovne životne namirnice, tako i po garderobu i tehničke uređaje. Ušteda po jednom artiklu je ogromna, ali šta je sa garancijom u slučaju da se uređaj pokvari?

Panasonik jedini nudi panevropsku garanciju u Srbiji
 

Primera radi, televizor koji u Srbiji košta 103.000 dinara, u Segedinu je 190.000 forinti, što je 75.000 dinara. Iako je ušteda velika, jedna od mana je što prilikom kupovine tehničkih uređaja potrošači dobijaju takozvanu panevropsku garanciju, koja se ne može uvek upotrebiti u Srbiji.
 

U Ministarstvu trgovine, koje je nadležno za ovu oblast, kažu da prvi put čuju za ovu vrstu garancije i da ne mogu nikoga u Srbiji da nateraju da popravlja proizvod koji je kupljen u inostranstvu.


"Od proizvođača prisutnih na tržištu, a koji su naši partneri, jedino 'Panasonik' ima tu takozvanu panevropsku garanciju koja omogućava popravku u garantnom roku na teritoriji Srbije, iako uređaj nije kupljen u Srbiji. Važno je znati da ovakve pogodnosti za kupce određuje sam proizvođač", kažu u servisu "BG elektronik".


Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović preporučuje kupcima da budu obazrivi, jer u ovoj organizaciji nemaju kompletne informacije o tome šta je panevropska garancija.


"Savetujemo kupcima da provere u predstavništvima velikih firmi tehničke robe ili velikim servisima, da li priznaju panevropsku garanciju za marku ili uređaj koji žele da pazare. Jer, ništa vam ušteda neće vredeti ukoliko se televizor pokvari u garantnom roku, a niko u Srbiji ne želi besplatno dag a servisira", savetuje Popović.


Uprkos ovakvim rizicima, broj srpskih "šoping turista" u Segedinu sve je veći, a najveća ušteda se postiže ako se putem Interneta isprate akcijske ponude ili se kupuje u vreme sezonskih popusta.


Pored nižih cena, kupce privlači i činjenica da Mađarska vraća iznos u visini poreza svakome ko po jednom računu u jednoj prodavnici potroši najmanje 52.000 forinti, odnosno oko 180 evra. Bitno je zahtev overiti na granici, a onda da se u roku od šest meseci vratiti u istu radnju i podići novac.


Takođe, ni čekanje tri do četiri sata na granici ne pada teško ako se ako zna da se 100 grama Milka čokolade može kupiti za 40 dinara ili dečje čizme za 1.100 dinara. Najpovoljniji i najposećeniji tržni centri u Segedinu su "Arkad", "Szeged plazi", kao i u hipermarketi iz lanca "Tesco", "Cora", "Metro", "Lidl" ili "Spar".


Ipak, iskusni preprodavci savetuju da je hranu i hemiju najbolje kupovati na segedinskom buvljaku, gde se najčešće snabdevaju oni koji prodaju na našim pijacama.

Subota 29.12.2012. 15:17
A sta kada se TV kupljen u Srbiji pokvari.....?? ... veca je enigma!! Za ove prve znamo - platis majstora....
Subota 29.12.2012. 16:14
Najpovoljniji i najposećeniji tržni centri u Segedinu su "Arkad", "Szeged plazi", kao i u hipermarketi iz lanca "Tesco", "Cora", "Metro", "Lidl" ili "Spar". Alo novinar, informiri se pre nego napises tekst... "CORA" VISE NEPOSTOJI, "CORA" JE ARKAD!!! vec duzi period... ;) Sto se tice garancije, takodje nema problem...sednes u kola spucas do segedina i u tacnom roku od 45 dana stvar bude resena... jedino na granici pri izlasku iz Srbije prijavljujes da iznosis to i to, a na ulasku u madjarsku prijavljujes da unosis to i to...i tako samo obrnutim redolsedom kada odes po popravljenu/zamenjenu stvar...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online