Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 24.12.2012.
11:38
A

Srbija grca u bedi: Jedemo pasulj svaki drugi dan

Na trpezi prosečne srpske porodice prošle godine skoro svaki drugi dan bio je - pasulj, a jednom u šest dana kuvao se kupus. Svaki od tri člana prosečnog domaćinstva dnevno je pojeo po 100 grama mesa, 200 grama hleba, pola jajeta,150 grama, popio 150 mililitara mleka. Pošto se "dobro" najeo, zasladio se jednom kockom čokolade, podaci su Republičkog zavoda za statistiku, pišu beogradske Večernje novosti.

Pasulj omiljeno srpsko jelo silom (ne)prilika
 

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, tročlano domaćinstvo u Srbiji pojede i 104 kilograma krompira i 40 kilogram luka. Od povrća se još često koriste paradajz i paprika, a lane smo ih u salati ili glavnom jelu pojeli po 45 kilograma.

Statistika je pokazala da je hleb i dalje jedna od omiljenih namirnica stanovnika Srbije. Tako se prošle godine pojelo 275 kilograma hleba i peciva. Uz to, mesile su se pite, kolači i ostali proizvodi od 31 kilograma brašna.

Pola plate na hranu

"Prosečno, dnevno domaćinstvo je u supermarketima trošilo za hranu ne više od 270 dinara", kaže Stanković.
"Gotovo sve što zaradimo potrošimo na hranu. U strukturi izdataka čak 43 odsto ode na hranu. Trošak za hranu Englezu je tek desetina budžeta, 13 odsto potroše Nemci, Rumuni 32 odsto, dok je prosek u EU - 18 odsto".

Najviše se jelo svinjsko i pileće meso. Za 365 dana, pojeli smo po gotovo 50 kilograma ovih namirnica, dok je goveđe meso na tanjiru bilo mnogo ređe.

"Naša tročlana porodica pojela je 13,7 kilograma pirinča, kao i 15,8 kilograma sveže i zamrznute ribe, a konzervirane sardine i tunjevine 3,7 kilograma", kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

Pomorandže, mandarine i limun su na drugom mestu u upotrebi, odmah posle jabuka. Lane su ih Srbi pojeli 26 kilograma, pet kilograma više nego banana.

Vojislav Stanković, savetnik predsednika Privredne komore Srbije tvrdi da hrana u prosečnim mesečnim izdacima srpskog domaćinstva zauzima gotovo polovinu mesečnih troškova. Naših 43,2 odsto raspoloživih para koje odu na ishranu, čak je dva i po puta veće od proseka u Evropskoj uniji. Osim što evropski svet kad napuni frižider, može da kupi i još koješta - od igle do lokomotive, njihova trpeza je daleko kvalitetnija i obilnija nego naša.

Kafa i pivo

Srbi važe i za poznate pivopije i ljubitelje "čašice". Prema podacima Republičkog zavoda za stastistiku, lane se popilo 47,1 litara piva po domaćinstvu, rakije 4,2, a vina - 9,4 litra. S obzirom na to kakav nas bije glas, to nije velika količina. Ali, jedan od razloga je i što su u anketama obuhvaćena i deca. Za godinu dana prosečna porodica popila je skoro 11 kilograma kafe.

Sudeći po podacima Privredne komore Srbije, hranimo se dramatično skromnije od prosečnog Evropljanina. Tako smo prošle godine pojeli tri puta manje šećera, četiri puta manje goveđeg mesa, popili duplo manje mleka, uživali u čak sedam puta manje jabuka.

Koliko je naš standard niži u odnosu na komšije iz Evropske unije, pokazuje podatak koliko su namirnice poput putera luksuz za našu kuhinju. Koristili smo ga čak 40 puta manje od njih!

"Dok je kod nas jedna osoba pojela u proseku 100 grama maslaca, prosečan Evropljanin ga je namazao 4,2 kilograma", kaže Stanković.

"Popili smo 57,8 litara mleka po članu tročlanog domaćinstva, a oni čak 90,4. Veoma dramatičan primer je i odnos goveđeg mesa, jer smo mi pojeli svega 4 kilograma mesa za godinu dana, dok su oni u Evropskoj uniji potrošili 16,9 kilograma goveđeg mesa.

Pojeli smo i duplo manje krompira, oni 30 kilograma narandži, a mi samo 4,8. Kod njih se služilo 45,4 kilograma svinjskog mesa po osobi, a kod nas je gotovo toliko delila cela porodica".

Iako se oduvek smatra da Srbi jedu slatko i masno, čak smo i tu po količini pojedenog šećera i zejtina daleko iza stanovnika Evrope.

"Prosečna zarada po stanovniku u oktobru bila je 41.558 dinara, dok su potrebe lične potrošnje za jedno tročlano domaćinstvo 51.191 dinar", smatra Stanković. "Zarade su male, a gotovo 25 odsto radno sposobnih je nezaposleno. Sve to uticalo je na ovu poražavajuću statistiku".

Da slika bude još mračnija, doprinosi činjenica da je i ovako sirotinjski meni - samo prosek. Nažalost, ima mnogo onih čiji su tanjiri prazni, dok prosek vadi daleko manji broj imućnih, koje ne boli glava od čega će danas da spreme ručak.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.12.2012. 12:26
I sta ima lose u pasulju, kupusu, salatama, luku....koji svakako sami zasadimo i pojedemo? Zdravije je nego kojekakvi mesni naresci ili gotove supe koje se u toploj vodi ugriju.
Ponedeljak 24.12.2012. 13:36
Pasulj je ponegde dostigao cenu od 400 dinara po kilogramu... pa, baš i ne znam.
Ponedeljak 24.12.2012. 14:26
Žao mi je, ali tako vam treba. Nebeski narod srlja prema provaliji. Ratovi nisu jeftini. Dok još imate pasulja, tražite recepte na redak, čorbast... pasulj, ali na kupus (znam ih najmanje 100)... a tu jer i proja itd. Bez brige, Toma Ispičutura za jedan dan popije više, nego vi za celu godinu. Za vreme Tita nije bilo sjajno, ale ovo je mnogo gore. Vlado, ljudi vam gladuju. Vi kradete, kočoperite se a šta narod?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online