Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.12.2012.
03:38
RTS A

Krediti za odvikavanje od kredita!

Ekonomska kriza uticala je na to da se građani Srbije sve manje zadužuju. U poslednjih mesec dana nivo zaduženosti građana je 597 milijardi dinara po svim osnovama, što je pet milijardi manje u odnosu na kraj oktobra. Sve više prezaduženih građana veruje da je rešenje za njihove dugove refinansiranje nagomilanih kratkoročnih kredita.

Kredit za refinasiranje - zatvori se nivo postojećih obaveza prema drugim bankama, a ostatak se iskoristi nenamenski i puste se određeni iznosi gotovine na račun klijenta
 

Krediti za postepeno odvikavanje od kredita. Ovako se može opisati trenutna situacija na bankarskom tržištu. Tako je razmišljao i Anatolij Hetman, čija plata nije mogla da prati porast kursa evra i kamata, pa je rešenje potražio u kreditu za refinansiranje.

"Imao sam keš kredit, dozvoljeni minus i kreditnu karticu. Međutim, kamata mi je narasla tako da sa dve trećine zarade nisam mogao to da potkrpim, pa sam morao da podignem novi refinansirajući kredit pod povoljnijim finansijskim uslovima", kaže Hetman.

Bankari su na krizu prvo odgovorili smanjenjem broja zaposlenih, a potom ušli kroz refinansirajuće ponude u tržišnu trku za preuzimanje klijenata od drugih banaka.

"Kredit za refinasiranje se može koristiti kao keš kredit, dakle zatvori se nivo postojećih obaveza prema drugim bankama, a ostatak se iskoristi nenamenski i puste se određeni iznosi gotovine na račun klijenta", objašnjava Marko Matić iz AIK banke.

Na primer, za dug po kreditnoj kartici od 200 hiljada dinara, sa kamatom od oko 28 odsto i keš kredit od 300 hiljada dinara na rok otplate od pet godina, plaćaćete ratu od oko 21 hiljade dinara. Ako ta dva kredita zamenite refinansirajućim u iznosu od pola miliona dinara na isti rok, mesečna rata biće vam oko 12 hiljada dinara, što je čak devet hiljada dinara manje.

Precizni bankarski softveri više ne prepoznaju ekonomsku praksu u Srbiji. Kada klijentu stigne rok za naplatu obaveze, a on nema para na računu to se automatski prenosi na sledeći mesec. Međutim, i bilo koja vanredna uplata se skida za kredit pa vi na kraju meseca ne znate ni šta ste platili ni koliko dugujete.

Građani po karticama, tekućim računima i gotovinskim pozajmicama duguju oko dve i po milijarde evra. To su i najrizičnije pozajmice, jer gotovo svaki deseti korisnik neredovno izmiruje obaveze.

"Ako borba protiv inflacije bude uspešna i ako to bude iduće godine logično da će pasti i referentna stopa Narodne banke Srbije. To će onda direktno dovesti do sniženja rata na kredite koji imaju promenljivu kamatnu stopu", ukazuje Miroslav Rebić iz Sosiete ženeral banke

Ekonomisti smatraju da će iduća godina za nijansu biti bolja.

"Na ekonomiju Srbije i dalje će uticati dešavanja u evrozoni. Predstoji vam šok terapija u budžetu. Dinarizacija kredita kako za banke, tako i za građane, koji bi sami trebalo da vode računa o svojim mogućnostima", kaže ekonomista EBRD-a Piter Sanfi.

Prosečna zarada u Srbiji je 42 hiljade dinara, ali zbog dvocifrene inflacije, za dve trećine građana to je nedovoljno za pristojan život. S druge strane, porast kursa dinara i visoke kamate nisu bile saveznik popune kućnog budžeta, pa je možda došlo vreme da se i banke prilagode logici bolje ponude pri smanjenoj tražnji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online