Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 08.12.2012.
12:40
N. S. Preradović - Vesti A

Otplata kredita jede dinar

Nakon jačanja domaće valute tokom jeseni, početkom decembra dinar je počeo da slabi u odnosu na evro. Prema prognozama stručnjaka, srpska moneta će nastaviti pad, jer je i dalje precenjena.

 

Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, u izjavi za "Vesti" kaže da u decembru za naplatu dospeva veliki broj kredita i da je to jedan od razloga zbog čega slabi domaća valuta.

Brzo topljenje

 

U slaboj privredi, sa slabim izvozom, nije moguće imati stabilan dinar, pa je logičan njegov dalji pad u rasponu od pet do 10 odsto godišnje, kažu stručnjaci. Statistički, naš izvoz je svega oko 1.000 dolara po stanovniku i učestvuje sa svega 18 odsto u ukupnom bruto društvenom proizvodu, a za dugoročno održivi razvoj bi trebalo da iznosi 50 odsto BDP.

- Dinar je i dalje precenjen, vredi više nego što je realno i sigurno je da će nastaviti da slabi. Naročit pad domaća valuta će zabeležiti kad za naplatu dospeju subvencionisani krediti koje je odobrila Vlada Srbije - kaže Đogović.

Sličnog mišljenja je i ekonomista Milan Kovačević koji kaže da je teško u slaboj privredi održavati jaku domaću valutu.

- Jak dinar moguć je samo zahvaljujući merama centralne banke, ali na duži rok takvo stanje je neodrživo. Dinar nema podršku u privredi, tako da je logično da pada - smatra Kovačević.

Precenjen kurs dinara je jedna od najvećih grešaka ekonomske politike u poslednjih 12 godina u Srbija, smatra ekonomista Milojko Arsić.

- Realno slabljenje dinara moglo bi da kompenzuje pad tražnje za proizvodima iz Srbije kao posledice krize u EU - kazao je Arsić.

On smatra da precenjen dinar ne samo što negativno utiče na spoljnotrgovinske tokove, nego i direktno u dužem roku dovodi do gašenje radnih mesta jer se više kupuje uvozna roba, a srpski proizvodi postaju skuplji i manje konkurentni na stranom tržištu.

- NBS ne bi trebalo da dopusti dalje jačanje dinara, bilo bi poželjno postepeno slabljenje, koje bi povoljno uticalo na uvoz i izvoz - ocenjuje Arsić dodajući da je postepeno slabljenje neophodno da bi se prilagodila srpska privreda.

POVEZANE VESTI

Subota 08.12.2012. 15:26
Pa dokle da lupaju ove tehnokrate !!! Ima li pravog ekonomiste koji ce sagledati celokupnu situaciju i reci sta treba raditi ! Dok slusamo jenostrane projekcije samo nas ceka ruzno ,a niko da kaze kako treba isplivati !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online