Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 04.12.2012.
15:51
Beta A

Ruska kompanija ZAAB: Ne ulažite u Srbiju

Grupacija ZAAB Inkorporejšn razmatra mogućnost, na osnovu vlastitih negativnih iskustava, da pozove potencijalne ruske investitore da odustanu od ulaganja u Srbiji.

Rusi imaju kontrolu nad skoro 25% kompanije Voda Vrnjci samo na papiru

"Strani investitori, uprkos prvim hrabrim potezima nove vlade, i dalje trpe posledice samovolje lokalnih tajkuna i njihovih nedozvoljenih veza sa državnom administracijom - prava manjinskih investitora grubo se krše, a sudstvo i regulatorna tela još uvek su nespremne da ulagače zaštite od sistemske korupcije", saopštila je kompanija na konferenciji za štampu u Moskvi, u svom sedištu.

ZAAB je prošle godine zajedno sa svojim loklanim partnerima stekla kontrolu nad skoro 25 odsto kapitala kompanije Voda Vrnjci, ali samo na papiru, istaknuto je u pisanoj izjavi predsednika te ruske grupacije Zamira Abdulajeva, koju je preneo direktor za spoljne odnose kompanije Dmitrij Sisoev.

Ukoliko se situacija uskoro ne promeni, kompanija će upoznati sa svojim negativnim iskustvima i ostale članice Trgovinsko-privredne komore Rusije, navela je kompanija.

Prema rečima Abdulajeva, uprava Vode Vrnjci i većinski akcionar, familija Gobeljić, ne samo da su stranog investitora lišili uvida u dokumentaciju, nego su mu uskratili i sva druga prava koja mu je garantovao zakon, poput prava na vanrednu reviziju, sazivanje skupštine akcionara, i ispitivanje nezakonito sklopljenih ili direktno štetnih ugovora.

"Naša dosadašnja iskustva sa poštovanjem prava stranih investitora i sa efikasnošću progona prekršilaca zakona, sa privrednim sudovima i regulatornim telima, poput Komisije za hartije od vrednosti, porazna su", rekao je Abdulajev. Prema njegovim rečima, "dva suštinska procesa" koja je strani investitor inicirao letos, i koja je nadležni Privredni sud u Kraljevu bio obavezan da pokrene u roku od osam dana, do danas nisu ni započeti, "pod smešnim izgovorima".

"Stoje krivične istrage, prijave za privredni prestup. Komisija za hartije od vrednosti od aprila ne može da reši nijednu od osam predstavki i prijava, snabdevenih jasnim dokazima, o nezakonitim postupcima većinskog akcionara Vode Vrnjci", dodao je predsednik ZAAB-a.

Ruski investitor tvrdi da su državni organi Srbije sami utvrdili u aprilu 2011. da ta punionica vode ostvaruje nekoliko puta veću dobit od one koju zvanično prijavljuje, ali je nakon toga istraga zaustavljena, a ključni svedoci su nakon nekoliko meseci počeli da menjaju iskaze.

"Nije logično da Srbija javno poziva investitore iz Rusije, kao i da od te prijateljske zemlje traže obimnu finansijsku pomoć, a da istovremeno tim istim ruskim investitorima, onda kad se odazovu pozivima, uskrati prava, uključujući elementarno pravo na zaštitu vlastitog ulaganja", kazao je Abdulajev i dodao da je Vlada Srbije iskazala spremnost da reši problem ruske grupacije i da mi stoga ne vidim razloge za dalje odlaganje.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.12.2012. 15:48
Klasican gedza fazon , ako ne zajebes kupca nisi napravio poso
Utorak 04.12.2012. 18:12
Ово не сме да остане не решено, треба да се од овога направи пример страним улагачима.
Utorak 04.12.2012. 16:26
jajjare nato sateliti ko drugi ,kad ameri kupe pa kad pocnu da placu ''oni'' sto ih politika netresuje jbte itd mislim stvarno.. ,jer se ovo toboze desava u somaliji a ne ovde ,pa kad krenu kod amera da rade procvetace ko kinezi u onoj zgradi gde prave i-phone od srece ce skakati sa iste ,decu ce vidjati uglavnom preko istih u vreme pauze ,nema stoka dok se neopece bukvalno sta ces tvrdoglavo volovi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online