Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 11.11.2012.
17:03
Večernje novosti A

A od stranca - minimalac

Radnici u kompanijama koje su preselile proizvodnju u Srbiju ne hvale se visokim zaradama - dobijaju između 20.000 i 30.000 dinara, a člansku kartu sindikata skoro niko nema.

Foto: ilustracija
 

Njihove zarade nikako ne povećavaju prosek grada. Rade i za poznate svetske brendove, ali kraj meseca im donese između 20.000 i 30.000 dinara. Sa prekovremenim satima nakupi se koja hiljada više. Člansku kartu sindikata skoro niko nema.

Dileme u "Prvom maju“

Radnici "Prvog maja“ iz Pirota, sada dela "AH grupe“ još se odlučuju hoće li u novu kompaniju ili uz otpremninu kući. Ko ostane da radi, primaće oko 20.000 dinara mesečno.
- Lično sam osetila da su ljudi u velikoj dilemi: da li da pređu u novu firmu, ili da uzmu po 300 evra i odu iz preduzeća - kaže Mojca Lukančič, nova vlasnica. - Znam da je suma od desetak hiljada evra primamljiva za mnoge, ali znam i to da su se mnogi bojali šta će sa njima biti sutra, ili prekosutra, kad se gotovina potroši?

Ovo je zajedničko većini srpskih radnika zaposlenih u nekoj od stranih kompanija koje su svoju proizvodnju preselile u Srbiju. Tokom poslednjih šest godina, koliko država subvencioniše svako novo radno mesto, novac je obećan za 226 ulagača. Sa skoro 224 miliona evra otvoreno je ili bi uskoro trebalo da se otvori 40.088 radnih mesta. I svako, u proseku, košta 4.265 evra. Da bi njihov zaposleni zaradio taj novac, ako prima minimalac, trebalo bi da radi pune dve godine.

ZRENJANIN - U zrenjaninskoj industrijskoj zoni "Bagljaš" 15. novembra svečano će biti otvorena nova hala nemačke kompanije "Drekslmajer", koja u gradu na Begeju uspešno posluje već nekoliko godina, a sa 1.600 zaposlenih je među najvećim poslodavcima u Srbiji. U novom pogonu posao je dobilo oko 700 radnika.

- U drugim državama „Drekslmajer“ nema ljude kao što su ovde. To znaju i u centrali - kaže direktor Miro Vidošević. - Uostalom, naša interna revizija konstatovala je da nigde nema toliko ideja radnika za unapređenje proizvodnje kao u Zrenjaninu.

Nezvanično, u svakom trenutku ova kompanija ima najmanje između osam i devet hiljada prijava za zaposlenje! Od Zorana Eremića, predsednika Sindikata industrijskih radnika Vojvodine (SIRV), saznajemo da je prosečna plata zaposlenih u "Drekslmajeru“ između 28.000 i 30.000 dinara. Uz prekovremeni rad može da se zaradi do 40.000 dinara. Podsticajna sredstva države, po 5.000 evra, za otvaranje novih radnih mesta u gradu na Begeju od stranih investitora dobili su još italijanska konfekcija "Modital“ i livnica "Radijator“. Ukupno su zaposlili oko 300 ljudi, a nedavno im se pridružio i francuski "Mekaplast", koji je u pogonu za proizvodnju auto-kozmetike zaposlio 150 radnika. Zaposleni kod italijanskog tekstilca žale se na male plate, jedva dostignu 25.000 dinara, ali i na strogu radnu disciplinu. Prosečna zarada u Zrenjaninu, u septembru je bila 39.537 dinara.

KRAGUJEVAC - Kompanija "Jura“ u Rači trenutno zapošljava oko 1.300 radnika. Kakva su prava zaposlenih i ko ih zastupa trenutno je nepoznanica, jer u ovoj firmi zvanično ne postoji nijedna sindikalna organizacija.

- U toj firmi trenutno ne postoji sindikat - kaže Tomislav Veljković, poverenik Samostalnog sindikata za Raču. - Apsurdno je što poslovodstvo, koje se ranije protivilo sindikalnom organizovanju, sada to ne osporava, ali sami radnici nikako da se organizuju. Najverovatnije je reč o strahu.

Radnici prosečno zarađuju od 25.000 do 30.000 dinara mesečno. Zvanična statistika kaže da je prosečna plata u Rači 37.460 dinara.

NIŠ - "Jura" je i u Nišu, tokom proteklih godinu i po dana, zaposlila 1.800 radnika, a "Beneton" sa svojim kooperantima 1.000. Kolike su plate u ovim firmama skoro je nemoguće saznati. Prema rečima zaposlenih, u "Juri" se kreću od 25.000 dinara, dok radnici "Benetona“ tvrde da primaju manje. Nezvanično smo saznali da je zarada diplomiranog ekonomiste u "Benetonu" 16.000 dinara. Zvaničan prosek u ovom gradu, s druge strane, je 36.314 dinara.

- Naša saradnja sa "Benetonom" i "Jurom" je odlična ali mi nemamo ovlašćenja da dajemo informacije kolike su prosečne plate. Obratiti se poreskoj upravi - poručuje Vladan Krstić iz niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ova služba ne otkriva ni koliko se često menja radna snaga u ovim firmama. Radnici priznaju da strani poslodavci ne vole bolovanja, pa onaj koji „donese doznaku brzo odnese kući radnu knjižicu“.

SOMBOR - Italijanska kompanija "Kelcedonija“, koja je 2009. godine izgradila novi pogon ekskluzivnog ženskog veša "fiorano“, u industrijskoj zoni u Somboru, u tadašnji trenažni centar za obuku, uložila je 20 miliona evra. Godinu dana ranije, potpisan je ugovor o podsticajnim sredstvima od po 2.000 evra za svako novo radno mesto. U ovom preduzeću trenutno je angažovano oko 700 radnika, a prosečna zarada je oko 20.000 dinara. Radnice koje ostvare punu normu, koja je grupna, zarađuju oko 30.000 dinara. Prosek grada je, međutim, 35.601 dinar.

Radnice se žale na loše uslove rada. Skoro čitav radni dan provedu stojeći, uz kraće pauze. Kako nezvanično saznajemo, ni ova firma nema sindikat.

VALJEVO - U fabrici rashladnih uređaja, otvorenoj pre šest godina, u koju je uloženo 30 miliona evra, slovenačka kompanija "Gorenje" trenutno zapošljava oko 700 radnika. Pored postojeće, početkom februara biće otvorena nova fabrika rashladnih uređaja, a za 400 radnih mesta stiglo je više od 7.000 molbi!

Leskovčani u turskom džinsu

U Leskovcu je turska tekstilna kompanija "Džinsi Istanbul“ zaposlila 200 radnika. Što se zarada tiče, niko ne želi da da zvanične informacije ali se u proseku kreću od 25.000 dinara. Po ugovoru, oni bi trebalo da uposle 760 radnika do kraja godine. Firma, međutim, planira da uposli ukupno 1.150 radnika. Leskovačka prosečna plata u septembru iznosila je 33.149 dinara

U izgradnju i opremanje nove fabrike u Valjevu "Gorenje" je uložilo 20 miliona evra, i to je najveća investicija u poslednjih pet godina u gradu na Kolubari. Postojeća fabrika godišnje proizvodi pola miliona frižidera i zamrzivača - čak 85 odsto za izvoz.

- "Gorenje" je ozbiljna firma, zato sam konkurisao za rad u njihovoj novoj fabrici - kaže mladi Valjevac sa diplomom tehničara za rashladne i klima uređaje.

- Od onih koji su već godinama zaposleni u "Gorenju" u Valjevu, čuo sam da se prilično radi, da plate nisu velike, od 25.000 do 35.000 dinara, ali su za današnje uslove, ipak, solidne i, što je najvažnije, redovne. Svi bi hteli da se zaposle u "Gorenju", jer to nudi sigurnost.

Pored zapošljavanja 400 novih radnika, "Gorenje" će uposliti i 16 preduzeća iz Valjeva i okoline, koja će, kao kooperanti, proizvoditi delove za rashladne uređaje. U novoj fabrici, na 20.000 kvadratnih metara, u kojoj će biti zaposleno i oko 100 visokoobrazovanih kadrova, godišnje će se proizvoditi milion kućnih aparata. Za svako novo radno mesto, slovenačka kompanije od države će dobiti po 10.000 evra subvencije.

- Veoma sam zadovoljan uslovima rada, odnosom prema zaposlenima, ali i primanjima koja su redovna - kaže jedan od radnika koji je u fabrici "Gorenja" u Valjevu bezmalo od njenog otvaranja. - Sve se plaća, prekovremeni rad i rad subotom i nedeljom, a kompanija nagrađuje i zaposlene koji imaju predloge za poboljšanje produktivnosti i uslova rada.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.11.2012. 18:24
Jesu li na slici cokoladne bananice, koje jos nisu prelivene cokoladom? Sklanjajte, ne mogu da ih gledam ovako...
Utorak 13.11.2012. 08:40
Sve što se krije, krije se sa razlogom, Da firme, bilo strane, bilo domaće daju pristojne plate, to bi objavili na sva zvona. I te kako znaju oni zašto su došli upravo u Srbiju. Ko još može od okolnih naroda da živi sa 25 hiljada dinara?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online