Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 07.11.2012.
17:54
Vestionline, rts rs A

Molba za kineski kredit

Vlada Srbije zamolila je kinesku vladu i Eksim banku da Srbiji odobre kredit od 1,8 milijardi dolara, kaže Mlađan Dinkić. Ministar ekonomije istakao da bi ta sredstva bila uložena u izgradnju tri deonice auto-puta i nove kapacitete u TE "Kostolac".

Molba Mlađana  Dinkića za kineski kredit
 

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da je Vlada Srbije zamolila kinesku vladu i njenu Eksim banku da Srbiji odobre povoljan kredit od 1,8 milijardi dolara za izgradnju tri deonice auto-puta: od Beograda do Ljiga, od Pojata do Požege i od Novog Sada ka Rumi, Šapcu i Loznici i izgradnju novih kapaciteta u Termoelektrani "Kostolac".
 

"Naša ideja je, imajući u vidu uspeh projekata mosta Zemun - Borča i prve faze revitalizacije TE 'Kostolac', da idemo u nove investicije vredne 1,8 milijardi dolara", rekao je Dinkić.

Te investicije bi, ukoliko Eksim banka pod preferencijalnim uslovima odobri kredit našoj zemlji, bile realizovane u mandatu ove vlade, naveo je Dinkić posle sastanka u Vladi Srbije sa delegacijom kineske vlade.

Dačić: Unapređivanje odnosa sa Kinom

 

Premijer Ivica Dačić ocenio je u razgovoru sa zamenikom ministra trgovine Kine Džung Šanom da se Srbija zalaže za unapređivanje odnosa sa tom državom.

 

Premijer je zahvalio na principijelnoj podršci koju Kina pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom, i izrazio uverenje da će predstojeći kongres Komunističke partije Kine dati novi impuls u razvoju ove prijateljske zemlje.

 

Kako je ocenjeno tokom sastanka, saradnja između dve zemlje će se bazirati na učešću kineske privrede u izgradnji infrastrukturnih objekata i ulaganjima u postojeće i nove proizvodne kapacitete u Srbiji.

Ministar je najavio da bi početkom iduće godine trebalo da budu potpisani sporazumi, koji će omogućiti početak radova na izgradnji auto-puteva.

Kako je ministar naveo, do sastanka mešovitih međuvladinih komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine, u prvom kvartalu naredne godine bili bi pripremljeni ugovori sa Eksim bankom i izvođački ugovori tako da bi radovi trebalo da počnu na proleće iduće godine.

Radovi na izgradnji u Termoelektrani "Kostolac" trebalo bi da počnu 2014. godine.

Dinkić je rekao da ministri Velimir Ilić i Verica Kalanović već razgovaraju sa kineskim kompanijama zainteresovanim da rade na tim projektima, a oni koji daju najnižu cenu dobiće posao.

Prema njegovim rečima, ministar Ilić je već završio razgovore za auto-put Obrenovac - Ljig i da se uskoro očekuje potpisivanje predugovora sa jednom kineskom kompanijom i izrazio uverenje da će do kraja meseca biti potpisani predugovori i za druga dva planirana auto-puta.

Prema rečima Dinkića, za te investicije postoji kompletna projektna dokumentacija i izvršena je eksproprijacija zemljišta, tako da izgradnja može da počne već na proleće.

 

Novi projekti

Ministar ekonomije istakao je da je bilo reči i o drugim projektima u oblasti energetike i izrazili poseban interes da neka od vodećih kineskih kompanija pristupi izgradnji Hidrocentrale "Đerdap 3" po modelu javno-privatnih partnerstava.

Dinkić je naveo da je srpsko Ministarstvo energetike već obavilo razgovore sa "jednom od najvećih kineskih kompanija koja je gradila čuvene tri klisure Jangcekjang, jednoj od najvećih hidrocentrala koje su izgrađene u svetu".

Ministar je dodao da je zamenik kineskog ministra izrazio interesovanje i za investicije u prerađivačku industriju i da je bilo reči o dva modela, a prvi je osnivanje ekonomsko-tehnoloških slobodnih carinskih zona na nekoliko lokacija gde bi kineske kompanije proizvodile i zapošljavale srpske radnike.

Drugi model jeste stvaranje zajedničkog investicionog fonda koji bi sa 85 do 90 odsto finansirali kineski partneri, a ostatak srpske banke, i koji bi ulagao u kapital kompanija, tako da bi kineske i srpske kompanije zajednički investirale u različite industrijske sektore u Srbiji, rekao je Dinkić.

Dinkić je sa zamenikom kineskog ministra za trgovinu Džunom Šanom potpisao i sporazum o donaciji kineske vlade Srbiji od milion evra koji će, prema rečima srpskog ministra, biti iskorišćena za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.11.2012. 18:01
Наравно да ће кинези одобрити кредит јер то је савршен начин да се ослобађају безвредних америчких долара којих имају на хиљаде милијарди у девизним резервама.
Sreda 07.11.2012. 19:05
Ovaj nas izvukao iz bankrota tako što je pozajmio novac. To bih mogao i ja mada nemam pojma o finasijama
Sreda 07.11.2012. 18:17
Pa jel ovaj normalan , znam da nije ja to samo onako , pa ko će to sve da vraća , on neće sigurno jer će da zbriše negde a nama uvalio debelo . " 03.11.2012 12:36 Spoljni dug Srbije 24,21 milijardi evra" Toliko love pozajmili a još u govnima , jebeš domaćina .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online