Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.10.2012.
15:14
N. S. Preradović - Vesti A

MMF slabi Srbiju

Svuda u Evropi je teško, ali u malo kojoj zemlji je teško kao u Srbiji. Da bi kako-tako izgurali 2013. moraćemo da se zadužujemo kod MMF-a ili Rusije. I jedni i drugi će postavljati uslove, ističe u intervjuu za "Vesti" dr Zoran Popov, ekonomski stručnjak.

Uskoro stiže delegacija MMF-a. Kakvi su izgledi da se Srbiji odobri aranžman?


- Ne znam kako će se odvijati pregovori, ali je sigurno da će biti teški. Biće i političkih uslovljavanja u vezi sa Kosovom. Izvesnije je da će, ako i bude aranžmana, on biti odobren na proleće, a ne sada. Mada će i tada zavisiti koji politički kurs će odabrati naša zemlja.

Na šta ciljate?

- Ukoliko EU bude uslovljavala da Srbija prizna Kosovo, naš politički vrh će morati da vidi da li Srbija ide kao EU ili potpuno odustaje od tog puta.

Vi, inače, niste zagovornik saradnje sa MMF-om. Zbog čega?

- Saradnja sa MMF-om za Srbiju nije rešenje. Za državu bi bilo mnogo bolje da pronađe sopstveni razvojni model umesto zaduživanja kod ove međunarodne institucije. Zašto sam ja protiv? Iz prostog razloga zato što je iskustvo pokazalo da su zemlje poput Slovenije, Češke i Slovačke, koje nisu sarađivale sa MMF-om, ostvarile izvanredne rezultate.  U novijoj istoriji ne postoji nijedan primer da je MMF doprineo brzom razvoju neke od zemalja, već se to dešavalo upravo bez uplitanja Fonda u razvojnu politiku jedne zemlje.

Plaše sudnjim danom


- Zagovornici saradnje sa MMF-om nas plaše da nam, ukoliko Srbija prekine tu saradnju, preti sudnji dan. Pri tome nijedan od njih ne navodi primer neke zemlje koja je sarađivala sa Fondom i zbog toga se brzo razvila i ostvarila spektakularne ekonomske rezultate. U svetu ima 13 ili 14 zemalja koje su se od 1950-ih ubrzano razvijale sa godišnjom stopom rasta BDP-a od sedam i više odsto. To su Japan, Kina, Indija, Južna Koreja, Tajvan, Hongkong... Nijedna od tih zemalja nije sarađivala sa MMF-om - podseća dr Popov.


Veštački prihodi


- Budžet koji je Vlada Srbije predstavila za narednu godinu je nategnut, jer su prihodi povećani na veštački način i to zbog precenjenog bruto društvenog proizvoda (BDP), povećanja PDV -a i akciza. Planirani prihodi su 956,4 milijarde dinara, a rashodi 1.076 milijardi dinara nisu realni. Smatram da će neminovno doći do korekcije budžeta, odnosno novog zaduživanja - kaže dr Popov.


Kojim zemljama je krenulo nabolje kad su prekinule saradnju sa MMF-om?


- Imate Rusiju koja je to uradila krajem devedesetih, Čile posle svrgavanja Pinočea. Sličan je slučaj bio i sa Brazilom i sa Argentinom.


Šta nas čeka u 2013. godini?


- Osim što će ekonomski biti veoma teška, čeka nas i na političkom planu veoma neizvesna godina. Nema naznaka da će kriza u EU biti prevaziđena u narednoj godini, niti ima naznaka ozbiljnijeg priliva investicija u Srbiju. Još nema nagoveštaja o pristizanju milijardu dolara kredita koji je Srbiji obećala Rusija. Smatram da će najviše problema biti sa isplatom penzija i plata.


Slažete li se sa ocenom ministra ekonomije i finansija Mlađana Dinkića da je budžet balans između štednje i podsticaja?


- To što on priča ne treba uzimati zdravo za gotovo. Planiranje budžeta je jedna stvar, a njegovo sprovođenje u praksi nešto sasvim drugo. Sledeća godina će naročito biti teška za Srbiju i stoga treba biti obazriv kada se govori o troškovima i rashodima. Troškovi će sigurno biti veći nego što se predviđa. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online