Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 26.10.2012.
13:02
N. S. Preradović - Vesti A

"Dobrovoljno skačemo u provaliju"

Kada smo od ministra finansija i ekonomije Mlađana Dinkića očekivali da pomogne u odblokiranju računa Ministarstva poljoprivrede kako bi seljacima bile isplaćene dugo čekane subvencije, stigla je vest iz Ujedinjenih arapskih emirata da je tamo dogovorio prodaju 25.000 hektara državne zemlje šeiku Muhamedu. Namera da se proda državno poljoprivredno zemljište slobodnom pogodbom, kao svojevremeno šećerane u Srbiji, veoma je loša, kaže za "Vesti" Miroslav Grubanov, predsednik Udruženja Paor iz Crepaje kod Pančeva.

Miroslav Grubanov, predsednik Udruženja Paor iz Crepaje
 

Zašto sumnjate u Dinkićev dogovor?
- Verujem da je njegova namera bila dobra, ali način na koji planira da to ostvari je sumnjiv. Dinkić je nekad tvrdio da je prodaja Naftne industrije Srbije bez tendera katastrofa, a sad radi to isto. Podsećam da nijedna zemlja članica EU nije prodala zemlju strancima pre ulaska u Uniju, nego tek desetak godina kasnije. Jedino će Srbija od 2014. početi da prodaje zemlju strancima, iako članstvo u EU nije ni na vidiku.

Subvencije, a ne porez

Najavljeno je uvođenje poreza na neobrađenu zemlju?
- Neobrađene zemlje najviše ima u centralnoj Srbiji gde je najviše staračkih domaćinstava. Umesto da preti porezima, država treba da daje subvencije za gajenje voćnjaka u tim krajevima, što bi pomoglo da se mladi ljudi vrate u selo.


Kako treba da se odvija prodaja državne zemlje?
- Naše udruženje traži da se državna zemlja ponudi na prodaju malim paorima, najviše 20 hektara po proizvođaču, uz kredit na 20 godina, a da se pre toga izvrši restitucija poljoprivrednog zemljišta. Od 400.000 hektara državne zemlje smatram da će oko 100.000 hektara biti vraćeno starim vlasnicima kroz restituciju. Dakle, onih 300.000 hektara treba prvo ponuditi seljacima. Srpskoj poljoprivredi su potrebni novac, ulaganja i tržišta, ali neka potraga za tim bude transparentna i po zakonu.


Da li je ovih 25.000 hektara koje su ponuđene šeiku Muhamedu, predmet restitucije?

- Znam samo da su nerešena imovinsko-pravna pitanja. Ima tu i vlasništva bivših zadruga, poljoprivrednih preduzeća.

Srbija u vlasništvu tri čoveka

- U Srbiji dva ili tri tajkuna koriste zemljište, bogate se... Tome treba stati na put. Pa ne mogu tri čoveka biti vlasnici Srbije - smatra Grubanov.

Smatrate li da će od 2014, kada građani EU budu mogli da kupuju zemlju u Srbiji, to pravo tražiti i građani iz, na primer, Rusije ili Kine?
- Ničim izazvani mi smo potpisali da građani EU mogu da kupuju zemlju u Srbiji. Dobrovoljno smo skočili u provaliju. Sasvim je moguće da to pravo traže i građani drugih zemalja. To znači da je moguća rasprodaja Srbije.


Da li biste bili spokojniji da je Dinkić dogovarao ustupanje zemljišta šeiku Muhamedu putem tendera?
- Negodovali bi i da je to dogovarao putem tendera, jer srpski seljak treba da ima pravo prvenstva u kupovini zemljišta u sopstvenoj zemlji.
Ako nije kasno, jer je ministar već potpisao Memorandum o razumevanju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, apelujemo da se to opozove.

POVEZANE VESTI

Petak 26.10.2012. 14:09
udruzijmo se grubanov!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online