Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.10.2012.
17:05
Beta A

Nova Agrobanka se spaja sa Poštanskom štedionicom

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka, što će omogućiti da se Nova Agrobanka pripoji Poštanskoj štedionici. Predlog zakona je upućen Skupštini Srbije na hitno usvajanje, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Pripajanje: Nova Agrobanka uskoro postaje Poštanska štedionica
 

Zakonom se predviđa prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je, kako je Vlada obarazložila, jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu.

"Primenom ovog zakona će biti omogućeno rešavanje problema Nove Agrobanke (neadekvatno formirane za posebne namene u maju ove godine, po više osnova neusklađene sa Zakonom o bankama, gde je država 100 odsto vlasnik), čiji je postojeći poslovni model dugoročno neodrživ", piše u saopštenju.

Narodna banka Srbije (NBS) je Agrobanci u maju ove godine oduzela dozvolu za rad zbog gubitka od 300 miliona evra, pa je prethodna Vlada Srbije osnovala Novu Agrobanku.

Dinkić: Depoziti će biti preneti u Poštansku štedionicu

Depoziti Nove Agrobanke na sigurnom: Mlađan Dinkić

Svi depoziti Nove Agrobanke će od ponedeljka, 29. oktobra, biti preneti u Poštansku štedionicu, najavio je danas ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić.

 

"Svi klijenti Nove Agrobanke mogu da budu mirni jer će od ponedeljka biti klijenti Poštanske štedionice i moći će da raspolažu svojim depozitima", rekao je Dinkić na Ekonomskom samitu Srbije.

 

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka, što će omogućiti da se Nova Agrobanka pripoji Poštanskoj štedionici.

 

Zakonom se predviđa prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je, kako je Vlada obrazložila, jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu.

 

Da Vlada Srbije nije usvojila takava rešenja Nova Agrobanka bi, prema rečima Dinkića, otišla u bankrot. Poštanskoj štedionici je, kako je dodao, pored depozita Nove Agrobanke preneta i likvidnost te banke.

U saopštenju Vlade Srbije se dodaje da predložena rešenja omogućavaju prenos kvalitetne aktive i obaveza Nove Agrobanke na Poštansku štedionicu bez ugrožavanja njene stabilnosti, jer je Poštanska štedionica "najstabilnija banka na tržištu sa širokom
poslovnom mrežom i čvrstom strukturom depozita".

"Ovim zakonom Vlada dobija ovlašćenje Skupštine Srbije da može brzo i efikasno da reaguje u slučajevima procenjene nestabilnosti banaka. Vlada ovim predlogom sistemskog rešenja, najozbiljnijim od izbijanja ekonomske krize 2008. godine, stvara uslove za trajnu stabilizaciju bankarskog sektora u Srbiji", ukazano je u saopštenju
Vlade Srbije.

Istaknuto je da je Vlada, uz podršku NBS, "čvrsto rešena da eliminiše sve elemente nestabilnosti u bankarskom sistemu i svaki potencijalni slučaj reši u skladu sa principima pune stabilnosti finansijskog sistema, minimiziranja ukupnog troška za poreske obveznike i sprovođenje trajnih i održivih rešenja".

Stručni timovi Ministarstva finansija i privrede, NBS i Agencije za osiguranje depozita su u pripremi tog rešenje, kako je navedeno, tesno sarađivali sa timom eksperata Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online