Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.10.2012.
20:14
Beta A

Stočarstvo u Srbiji u jako lošem stanju

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković ocenio je da je stanje domaće stočarske proizvodnje u jako lošem stanju i da država mora pomoći u obnavljanju te grane.

Država mora da pomogne kako bi se obnovilo stočarstvo
 

On je rekao da je sutuacija u srpskom stočarstvu "alarmantna" i istakao da postoji opravdana bojazan da bi nakon završetka snižavanja zaštite za uvoz iz EU srpska stočarska proizvodnja mogla biti desetkovana.

"Postoji sasvim opravdana bojaznost da će uvoz u značajnoj meri još više pogoditi stočarsku i proizvodnju mesa i mleka i da će u visokom stepenu smaniti domaću proizvodnju, da ne kažem desetkovati", rekao je Stanković.

Osiromašen stočni fond

 

Stanković je rekao da je stočni fond u Srbiji naročito osiromašen, da je od poočetka devedesetih godina prošlog veka padao po stopi od tri do četiri odsto godišnje i da je sad na istorijskom minimumu. On je naveo da Srbija ima preferencijanu kvotu za izvoz junećeg mesa na tržište EU, od 8.700 tona, a da je prošle godine izvezeno svega 780 tona.

On je podsetio da 2014. ističe etapna faza snižavaja uvozne zaštite i da će tada zbog niske konkurentnosti srpska stočarska proizvodnja, posebno proizvodnja mleka biti ugožena od visokorazvijenih zemalja koje imaju i do 10 puta veću produktivnost.

"Država je sada na potezu i mora radikalno da poveća subvencije", rekao je savetnik predsednika PKS za poljoprivredu i istakao da država kora da se odredi za model i politiku finasiranja poljoprivrede.

Stanković je rekao da je u PKS još pre dve godine urađen materijal u kojem se insistira da agrarne mere budu selektivne zbog ograničenih sredstava i da prevashodno obuhvate porizovde sa većom dodatom vrednošću, među kojima je proizvodnja mesa i mleka, voćarstvo i povrtarstvo.

"Agrarni budžet moze da gasi požare kao što je i bilo ove godine, ali trajno se mora rešiti pitanje finansiranja poljoprivredne proizvodnje", rekao je on.

Naveo je da stočarstvo u ukupnoj poljoprivrednoj prozvodnji u Srbiji učestvuje sa 31 odsto, a da je normalno da učestvuje sa 50 i 60 odsto.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.10.2012. 21:07
Svirajte vi u flautu ali.. Stocarstvo je lose jer nema cobanica !!!! Sve se preselile u gradove i zaposlile u javne sluzbe !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online