Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.10.2012.
13:24
Blic A

Krave proizvode i mleko i struju

Oko 2.000 krava sa farme vrbaskog poljoprivrednog preduzeća “Sava Kovačević” ubuduće neće proizvoditi samo mleko, već i struju. Prva srpska bioenergana, početnog kapaciteta od jednog megavata, svečano je puštena u rad juče u prisustvu premijera Srbije Ivice Dačića, Vojvodine Bojana Pajtića i predsednika opštine Vrbas dr Željka Vidovića.

Pogon koji će od stajnjaka proizvoditi struju je pionirski poduhvat za Vojvodinu u kojoj se trenutno koristi svega oko 3 odsto obnovljivih izvora energije.


- Naš cilj u skladu sa evropskim standardima je da dostignemo 27 odsto obnovljivih izvora energije, a mi koristimo svega tri odsto. To znači da oko 10 miliona tona stajnjaka truli i zagađuje našu sredinu, umesto da nam koristi, rekao dr Bojan Pajtić.


Prema rečima Zdravka Pavićevića iz kompanije "Mirotin", koji je većinski vlasnik PP “Sava Kovačević”, projekat bioenergane nije samo još jedan proizvodni pogon, već korak ka unapređenju poslovanja u skladu sa očuvanjem životne okoline.


- Ove godine smo povećali smo kapacitet naše mlekare koja sada proizvodi 50.000 litara mleka, ali će ta količina biti dalje prerađivana upravo uz pomoć energije proizvedene iz stajnjaka. Ovakav projekat nije mogao biti realizovan bez pomoći državnih institucija, a naročito smo zahvalni nadležnom ministarstvu za energetiku koje nam je u rekordnom roku izdalo potrebne saglasnosti i dozvolu povlašćenih proizvođača elekritčne energije, rekao je Pavićević, napominjući da je pun kapacitet energane četiri megavata električne energije.

 

Novac za izgradnju bioenerane, koja je dosada koštala više od miliona evra, kompanija "Mirotin" je delimično obezbedila komercijalnim kreditima, a pošto je reč o prvom projektu ove vrste u Srbiji, obezbeđena je i pomoć Evropskog fonda za podsticaj korišćenja obnovljivih izvora energije.


Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje svečanosti kojom se proslavlja jedan "dobro obavljen posao".


- Već četiri godine sam u Vladi i bio sam svedok bezbroj dobrih ideja o energetskoj uštedi od kojih u stvarnosti nije bilo ništa. Nadam se da će za mnoge ovo biti primer da promene svoje poslovanje i usklade ga sa potencijalima koje naša zemlja ima u cilju očuvanja životne okoline, rekao je Dačić.


Osim činjenica da je postao jedinstven po prvoj bioenergani u Srbiji, Vrbas je jedna od retkih opština koja već poseduje bazu podataka o biomasi i mapu resursa obnovljivih izvora energije, što je preduslov za Strategiju energetske efikasnosti u skladu sa evropskim standardima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.10.2012. 14:37
Koferce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online