Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.10.2012.
20:39
rts rs A

Komercijalna banka ostaje u državnom vlasništvu

Odlukom Vlade, do kraja meseca, država će kupiti akcije u vrednosti od 100 miliona evra i na taj način dokapitalizovati Komercijalnu banku. Privatizacija te banke planirana je za pet godina, ali će, u međuvremenu, država sa stranim suvlasnicima ponuditi deo akcija na berzi.

 Komercijalna banka ostaje u državnom vlasništvu
 

Komercijalna banka ostaje u vlasništvu države. Ono na šta se u ugovoru sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) obavezala prethodna Vlada u delo sprovodi nova – sa 100 miliona evra dokapitalizuje Komercijalnu banku. To je odlučeno na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Time ostaje najveći pojedinačni vlasnik u toj banci sa 42 odsto kapitala, EBRD ima 25 procenata, dok je ostatak u rukama stranih investitora i manji deo od devet odsto domaćih finansijskih institucija.

Privatizacija Komercijalne banke planirana je za pet godina, ali će, u međuvremenu, država sa stranim suvlasnicima ponuditi deo akcija na berzi.Ž

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlajko Senić kaže da bi, da nije bilo dokapitalizacije, drugi vlasnici postali većinski vlasnici, tako da je to nešto što je bilo očekivano, a bilo je potrebno samo naći novac.

Novac je pronađen rebalansom, odnosno novim zaduživanjem. Menadžment Komericijalne banke smatra da taj novac dolazi u pravom trenutku.

Zemenik predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke Dragan Santovac rekao je da je ta banka i sada jaka institucija i druga po veličini, a sa ovih 100 miliona ona će biti još značajnija.

Prodaje će, ipak, biti, ali postepene i u dogovoru sa stranim partnerima.

Vlajko Senić je rekao da rešenja idu u tom pravcu, da odredimo paket akcija, koji ćemo izneti na berzu, ali kako je naveo, pet godina neće biti privatizacije.

Mišljenja stručnjaka o tome da li država treba da ostane većinski vlasnik u banci, podeljena su. Ipak, slažu se da sada nije trenutak za prodaju jer se ne bi postigla dobra cena.

"Reč je o parama koje su vlasništvu poreskih obveznika i u tom smislu odgovornost banke je veća, pa ona mora da vodi računa i da podržava privredu Srbije, da kreditira izvoznike i realni sektor", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić.

Dokapitalizacija od 100 miliona evra formalno će se obaviti krajem meseca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online