Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 17.10.2012.
17:51
Večernje novosti A

Prodaju banje kao firme

Specijalne bolnice u Novoj Varoši i Kuršumlijskoj banji neće moći da se prodaju jer je potencijalne kupce zaustavio - Penzijski fond Srbije. Kako ”Novosti” saznaju, u nameri da zaštiti dalje rasipanje sopstvene imovine, Fond PIO je potražio pomoć pred opštinskim sudovima, ali i pred Ustavnim sudom Republike Srbije!

Specijalne bolnice u Novoj Varoši i Kuršumlijskoj banji (na fotografiji) neće moći da se prodaju jer je potencijalne kupce zaustavio Fond PIO
 

Vlada je, objašnjavaju u Upravnom odboru Fonda PIO, svojim ”nezakonitim odlukama” ugasila specijalne bolnice ”Zlatar” u Novoj Varoši i ”Žubor” u Kuršumlijskoj banji i pretvorila ih u preduzeća, iako postupci pred Vrhovnim kasacionim sudom u pogledu vlasništva još nisu okončani.

- Upravni odbor Fonda je zato pred Ustavnim sudom pokrenuo postupak ocene zakonitosti ove Vladine odluke - za ”Novosti” potvrđuje i Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO.

- A pred nadležnim sudovima u Kuršumliji i Novoj Varoši je zatraženo da se donesu i privremene mere kojima bi se zabranilo svako dalje raspolaganje ”Žuborom” i ”Zlatarom”.

Ovaj je potez, međutim, samo jedan u nizu pokušaja da Fond vrati pravo vlasništva nad trideset bolnica i banja širom Srbije. U njih je od viškova doprinosa do danas uložio više od 500 miliona evra, ali nijednom još ne gazduje.

Bogatstvo otišlo na lekovite izvore

Fond PIO je decenijama ulagao čak u trideset rehabilitacionih centara. Tako je centar na Zlatiboru uložio oko 30,6 miliona evra, na Zlataru 37,9 miliona evra, Nišku Banju oko 30 miliona evra, Vrnjačku Banju 17 miliona evra, Kuršumlijsku banju 18 miliona evra, Jošaničku banju osam miliona evra, Banju Koviljaču 10 miliona evra, Novopazarsku banju 19 miliona evra, Ivanjicu 26 miliona evra...

U radnoj grupi za reformu Fonda PIO podsećaju da se sa rasprodajom specijalnih bolnica u banjama Srbije, a kroz njih i termalnih izvora sa lekovitom vodom i drugih prirodnih resursa, bez saglasnosti Fonda, koji je takve bolnice i gradio - započelo još 2007. godine.

- Vlada je u međuvremenu donela preporuku Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu za ekonomiju da se pre privatizacije svake banje, sa Fondom sporazumno urede vlasnički odnosi. Takav je zaključak, međutim, ostao mrtvo slovo na papiru, a Agencija je nastavila sa započetom prodajom banja - objašnjava i Slavenko Grgurević, predsedavajući radne grupe za restrukturiranje Fonda PIO.

A uprkos tome što je Fond već dobio presude kojima se upisuje kao vlasnik lečilišta u Vrnjačkoj, Kuršumlijskoj, Jošaničkoj, Novopazarskoj, Banji Koviljači, Ivanjici... sudovi su ponovo pokrenuli postupke i poništili prvobitne odluke. To je Upravni odbor Fonda PIO ocenio kao - sabotažu.

- Fond je bio na dobrom putu da, preko imovine, ostvari prve korake ka svojoj reformi, ali ubrzo se počelo sa preinačavanjem presuda na štetu Fonda. Zato se radna grupa za imovinu Fonda obratila i Ministarstvu pravde, a Unija poslodavaca, čiji su predstavnici članovi UO, obratila se i Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal - dodaje Grgurević.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.10.2012. 20:17
Prodavati umesto sanirati nesto od cega se moze ziveti u buducnosti je ravno samoubistvu jedne drzave.
Sreda 17.10.2012. 18:00
Da Li ste nekada sipali jestivo ulje u rezervoar dizel motora ? niste , ni ja nisam ali sam pre par godina sam video lika koliko je izasao iz prodavnice sa jednom gajbom ulja , otvarao jednu po jednu flashu i sipao u rezervoar , nisam mogao dovoljno da se nacudim, gledao sam nekih 30 sekundi, pa me bilo sramota sto to uopste gledam pa otisao ,ubrzo posle tog dogadjaja jestivo ulje nikada nije bio jeftiniji od evro dizela vec je uvek bio skuplji ....
Sreda 17.10.2012. 18:25
Натезање око питања власништва... То питање је и довело до пропасти многих РХ центара. Кад је требало да се уложи у реновирање, онда су ничији, а кад треба да се убире зарада, власника мали милион. Продајте то, нека реновира ко хоће да улаже, нека запосли незапослене и нека почне већ једном да се користи благо које тече без контроле у поток!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online