Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 14.10.2012.
12:35
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbija izgubila sto miliona evra

Srbija bi se uskoro mogla ponovo naći pred sudskim sporom koji ne može da dobije. Ovog puta na srpski budžet merači se proizvođač aviona Erbas, koji punih deceniju i po čeka da se ugovor vredan pola milijarde dolara realizuje ili raskine tako da država plati penale.

Sumnjive rabote: Milan Panić

- Ako stignemo na arbitražni sud, sigurno gubimo - jasan je Draško Vujović, bivši čelnik Jata.


Ukoliko Erbas izvede Srbiju na arbitražu, koju izvesno gubimo, poreski obveznici, odnosno građani će platiti proizvođaču aviona 25 miliona dolara odštete. Na već izgubljenih 77 miliona evra u prethodnim arbitražama, to je više od sto miliona evra.


- Čudno je što malo ko postavlja pitanje ko takve loše ugovore pravi zbog kojih mi ispaštamo. Kad država zabrlja, štetu plaćaju građani - kaže konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević. On objašnjava zašto Srbija ide na arbitraže i zašto ih gubi.
- Imamo loše sudstvo. Niko od investitora ne veruje našim sudovima i kao vrhovnog arbitra traži strani sud - smatra Kovačević.


Drugi razlog jeste to što se najviše arbitražnih procesa vodi zbog brljotina Agencije za privatizaciju.

Advokati ubiru kajmak

Advokatske usluge su Agenciju za privatizaciju 2010. ukupno koštale 25 miliona dinara. Deset miliona su plaćeni zastupnici pred domaćim sudovima, a 15 miliona su koštali advokati u međunarodnim arbitražama. Ovaj posao vrlo je unosan za advokate koji vole maratonske procese, naročito ako ih niko ne pita za rezultat.

 

- U Zakonu o privatizaciji stoji da Agencija i sprovodi i kontroliše proces privatizacije. Kad je tako, jasno je da nemaju motiva da budu odgovorni jer sami sebe nadziru. Zato su ugovori aljkavi, a porazi izvesni - dodaje Kovačević.


Savet za borbu protiv korupcije je 6. septembra sačinio izveštaj u kojem navodi poznate slučajeve izgubljenih arbitraža. Od Vlade se zahteva da objavi potpun spisak poraza, štetu koju plaćaju građani, kao i da se protiv odgovornih povedu krivični postupci.


Srbija je na međunarodnim arbitražama izgubila najmanje devet milijardi dinara, a u toku su i postupci čiji nosioci potražuju još toliku sumu. Biće nastavljena arbitraža za koncesiju Horgoš-Požega, a direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavljuje da bi se moglo ući u spor sa Mađarskom zbog ugovora o transportu gasa.

Neverni Gašo

Gašo Knežević, predsednik Arbitraže pri Privrednoj komori Srbije, ocenjuje da je Srbija u poslednjih pet do sedam godina više arbitraža dobila nego izgubila.
- Odnos je sigurno 60 naprema 40 u korist Srbije. To što smo od 400 traženih miliona dali 10, ne znači da smo izgubili. Očigledno je da smo u najvećem delu uspeli da se izborimo - kaže Knežević.

Prva veća izgubljena arbitraža poslednjih godina bila je u Parizu protiv kompanije ICN i tada je Milanu Paniću plaćena odšteta od 28 miliona dolara.

Potom je Parking servis morao da isplati 10 miliona evra izraelskom Elektronikal end automejšn, a međunarodni arbitražni sud odlučio je da Srbija plati i 12,1 milion dolara američkom Junivorldu za slučaj Putnik.


Šlag na torti bio je slučaj "satelit" o zakupu snimanja kod izraelske kompanije Imidžset, koji je građane koštao oko 35 miliona evra. Spor u Londonu je izgubljen, a Srbija je poravnanjem samo smanjila plaćeni iznos.

Nedelja 14.10.2012. 13:11
Koliko skola bi mogla Srbija da renovira sa 100 000 000 eura? Koliko bi se posla otvorilo za gradjevinske firme i radnike da su te pare usmerene u renoviranje skola? Na kraju, nasa deca bu pohadjala nastavu u lepsem ambijentu. Ovako, odose 100 000 000 eura uz vetar, a niko nece da odgovara. Oj Srbijo, medj' sljivama...
Nedelja 14.10.2012. 13:03
Zasto bi im plenili kada Tadic kaze da ce opet ubrzo da vlada. Mozda bi trebalo da sacekamo da odvalda svoje pa da onda plenimo a!!!.
Nedelja 14.10.2012. 13:19
Pa sto se ne drzite ugovora? Stalno pricate da nece niko da ulaze u Srbiju, a zasto? Evo ljudi ulozili, i nista od toga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online