Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.10.2012.
14:47
Blic A

Pare za vanredne situacije trošili na plate opštinskih činovnika

Budžetska rezerva nemilice je trošena, čak i na plate opštinskih činovnika, a ne za vanredne situacije, za šta je namenjena. Ona ove godine iznosi milijardu dinara, a prošle je dostizala i četiri milijarde. Stručnjaci upozoravaju da dodeljivanje novca iz rezerve treba da bude transparentnije.

U budžetsku rezervu se zahvata kad država nema novca da plati sanaciju zemljotresa ili poplava, ali i kad predsedniku i ministrima nedostaje novca za putovanja
 

U budžetsku rezervu se zahvata kad država nema novca da plati sanaciju zemljotresa ili poplava, ali i kad predsedniku i ministrima nedostaje novca za putovanja. Po slovu zakona - kad je reč o nepredviđenim, izuzetnim slučajevima kada nema drugih rešenja i mora da se reaguje brzo. Šira javnost je, međutim, saznala za ovaj “štek” tek kad je gradonačelnik Jagodine u novembru 2011. dobio pare da isplati plate i penzije, što ne spada u izuzetan slučaj.

Za razliku od Hrvatske gde su na sajtu lako dostupni mesečni izveštaji o korišćenju budžetske zalihe, kod nas se ovakvi diskrecioni rashodi Vlade ne objavljuju na internetu. U Ministarstvu finansija smatraju da to nije neophodno jer, kako kažu, “ne postoji ništa javnije od objavljivanja u ‘Službenom glasniku‘”.

Budžetska rezerva

 

Budžet 2011. 4,297
Rebalans 2011. 1,029
Budžet 2012. 0,693
Rebalans 2012. 0,974
*U milijardama dinara

- O upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve Vlada donosi rešenje koje se odmah po usvajanju objavljuje u "Službenom glasniku" - kažu u Ministarstvu i dodaju kako je maksimalan iznos po zakonu u ovu namenu 16,6 milijardi dinara, što je daleko iznad opredeljene tekuće budžetske rezerve.

- U zakonu o budžetskom sistemu jasno piše za šta se ona može koristiti pa ne stoji tvrdnja da je reč o potpuno diskrecionom rashodu - tvrde u tom ministarstvu.


Ipak, prošle godine se iz rezerve trošilo i kad za tim nije bilo potrebe, odnosno kad su rashodi mogli unapred da se predvide. Takav je slučaj sa organizacijom izbora što je sve zajedno koštalo više od 1,3 milijarde dinara dok je budžetska rezerva bila upola manja.


- Premda ova stavka u budžetu služi da se pokriju troškovi koji nastanu tokom godine i za koje se nije moglo predvideti kad će tačno da se dese, u stvarnosti se finansiraju troškovi koji su mogli da se planiraju. Tako se iz ove stavke zahvata i kad ministarstva imaju veće potrebe od planiranih, a ne traže prilikom pravljenja budžeta da se ne bi produbio deficit - kaže Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija. On navodi da je trošenje rezerve pokazatelj kako je budžet isplaniran. Ako se ova stavka potroši do kraja, onda to znači da budžet nije dobro skrojen. A već u prvih nekoliko meseci ove godine je spiskano svih 670 miliona dinara tako da je rebalansom rezerva dopunjena sa svežih skoro milijardu dinara.

DRI: Nije bilo nepravilnosti u 2010.

Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije, kaže za “Blic” da ta institucija nije utvrdila nepravilnosti u vezi sa trošenjem sredstava iz budžetske rezerve. Ipak, poslednja revizija budžeta je za 2010, dok je u 2011. Jagodina i još nekoliko opština dobilo novac iz budžetske rezerve za popunu svojih lokalnih kasa, a kao razlog Vlada Srbije je navela smanjenje opštinskih prihoda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online