Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.10.2012.
19:16
Beta A

Posle šećera i ulja, nestašica mleka?

Srbija u proseku dnevno uvozi 80 do 100 tona sirovog ili prerađenog mleka iz regiona kako bi nadoknadila manjak u proizvodnji, izjavio je danas član Udruženja proizvođača mleka Srbije Saša Vitošević.

"Nestašica mleka već postoji. Srbija po stanovniku troši najmanje mleka u regionu i bilo bi zabrinjavajuće ako bi se potrošnja povećala jer bi tada došlo do ozbiljne nestašice", rekao je on novinarima u Beogradu nakon Godišnje skupštine Udruženje proizvođača mleka.

Srbija u proseku dnevno uvozi 80 do 100 tona sirovog ili prerađenog mleka iz regiona kako bi nadoknadila manjak u proizvodnji
 

Vitošević je rekao da se trenutno u sistemu proizvodnje mleka, za koje se dobijaju premije, nalazi 140.000 muznih krava i da je godišnja proizvodnja mleka u Srbiji oko 800 miliona litara.

Predstavnik Udruženja je ocenio da je proizvodnja evidentno smanjena jer je ranije Srbija mogla da zadovolji svoje potrebe, a sada uvozi i mleko i meso. Vitošević smatra da će zbog suše i smanjenja proizvodnje kabaste hrane dodatno biti smanjen stočni fond u Srbiji, ali nije mogao da kaže za koliko.

Udruženje proizvođača mleka Srbije podržalo je dosadašnje mere Vlade Srbije za suzbijanje posledica suše i pomoć poljoprivredi. Oni su izrazili nadu da će te mere pomoći u očuvanju stočnog fonda.

Prodaja još tri miliona litara ulja iz robnih rezervi

 

Vlada Srbije ovlastila je Repubilčku direkciju za robne rezerve da interventno proda dodatnih tri miliona litara suncokretovog ulja zbog stabilizacije tržišta i osiguranja redovnog snabdevanja. Kako se navodi u saopštenju, cena ulja će u maloprodaji iznositi 142,56 din. po litru, a boce će biti vidno obeleženo kao ulje iz robnih rezervi.

Vitošević je rekao da će rezultati mera agrarne politike biti vidljivi tek za godinu dana, a da će potpuni uvid u efikasnost mera biti moguć za tri godine.

Stočari u Srbiji, kako je naveo, čine sve da smanje cenu proizvodnje i da povećaju produktivnost.

Vitošević je podsetio da je od 1. oktobra većina mlekara počela da proizvođačima plaća mleko ekstra klase 37 do 38 dinara za litar. Kako je naveo, problem preddstavlja to što samo 40 odsto od ukupne proizvodnje potpada pod kategoriju ekstra. Vitošević očekuje da država u što skorije vreme otvori nezavisnu referentnu laboratoriju za utvrđivanje kvaliteta mleka.

To će, kako je rekao Vitošević, omogućiti da se mleko proizvođačima plaća na osnovu analiza te laboratorije, a ne prema proceni mlekara, odnosno otkupljivača.

Petak 05.10.2012. 07:21
Možda će da pogodi porodice sa malom decom, a drugi su se, ili se sada odvikavaju od korišćenja mleka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online