Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.10.2012.
03:22
Blic A

Koje to firme pljačkaju građane?

Petnaestak velikih kompanija iskoristilo je gužvu oko PDV-a i odlučilo da za mnogo više od dva odsto podigne cene svojih proizvoda. Pravdaju se poskupljenjem sirovina zbog suše, dizanjem akciza, nestabilnim dinarom.

Pod "plaštom" povećanja PDV-a, cene višestruko skočile
 

Na spisku proizvođača koji će u toku oktobra poskupeti svoju robu nalaze se pretežno konditori, proizvođači mleka i mlečnih proizvoda, namaza i mesnih prerađevina. Tako je, primera radi, Kikindska industrija mleka, kako saznaje "Blic", trgovcima poslala nove cenovnike po kojima će, nezavisno od rasta PDV-a, mleko i proizvodi od mleka poskupeti za četiri odsto, dok će "Meggle", "Somboled", "Mlekara Loznica" poskupeti svoje mlečne proizvode u rasponu do tri odsto. Namazi "Omnica" i "Inveja" će čak biti skuplji za 10 odsto.

Konditori poput "Pionira" i "Baninija" koriguju u oktobru, kako piše "Blic", naviše svoje slatkiše u rasponu od 3 do 7 odsto. Ovakva statistika i ne bi bila toliko zabrinjavajuća da je to početak i kraj poskupljenja, jer pojedini proizvođači ne isključuju mogućnost da će trgovcima poslati još paprenije cenovnike.

I proizvođači se žale


Radojko Stanić, vlasnik "Baninija", kaže da su svi inputi porasli mnogo više nego što je ovaj proizvođač korigovao cene.

- Poskupeo je šećer, biljna mast, energija, tako da je prozivanje bilo kog proizvođača za neopravdano podizanje cena neozbiljno, pogotovo u delu prehrambene industrije gde je velika konkurencija. Ne postoji čaroban štapić da po istoj ceni napravite proizvod sa skupljim inputima - kaže Stanić i dodaje da proizvođači rade sa sve manjim maržama, pa samim tim im je i sve manja zarada, ali da, ipak, svako nastoji da ostvari bilo kakav profit.

Stanić, međutim, ne isključuje mogućnost ni novih poskupljenja slatkiša, navodeći da svaki odgovoran proizvođač iz dana u dan prati promene na tržištu i u skladu s tim se i ponaša.

- Neka mi ministar kaže koliki će za mesec dana biti kurs, inflacija, cene sirovina i onda ću i ja unapred reći do kada neće biti poskupljenja - tvrdi on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.10.2012. 09:03
Objasnite mi onda gosp. Stanić kako je to sve jeftinije u inostranstvu nego kod nas i pored toga bih vas pitako kao se isplati preprodavcima da odu preko kupe i prodaju po nizoj ceni nego na rafovima prodavnica, mrketa, mega mrketa... Objasnite ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online