Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.09.2012.
16:48
Blic A

Devet godina vraća kredit, a dug dupliran

Rasim Šabović pre devet godina uzeo je od Privredne banke Beograd dinarski stambeni kredit od 1,33 miliona dinara. Iako ga redovno otplaćuje, glavnica mi je sada duplo veća, kao da nikada nijednu ratu nije platio. Banka tvrdi da je sve po ugovoru i zakonu.

Stan sve dalje od otplate kako godine prolaze, a klijent uredno plaća rate
 

Šabović je u ovu apsurdu situaciju došao bukvalno onog trenutka kada je potpisao ugovor sa bankom, jer osim što mu je u ugovoru stajalo da kredit otplaćuje po fiksnoj kamatnoj stopi od oko 12,75 odsto, stajala je i odredba da banka u okviru promene ugovornih uslova može da primenjuje i poslovnu politiku i revalorizaciju (usklađivanje) glavnice. Naime, banka mu je glavnicu usklađivala u skladu sa inflacijom, koja je svih ovih godina bila i ostala jedan od najvećih problema domaće ekonomije.

"Pre godinu dana, kada je banka radila presek stanja, dug je iznosio 2,2 miliona dinara, što je iznos koji je skoro duplo veći od iznosa kredita, iako sam ga uveliko otplaćivao, a rate su bile od 14.600 do 26.000 dinara", priča Šabović.

Uprkos tome što kredit nije ni na polovini roka vraćanja, nije jasno kada će uopšte ovaj klijent Privredne banke početi da vraća glavnicu. Prema grubim proračunima, do kraja otplate kredita, u narednih 11 godina, odnosno u 132 rate platiće još 3,4 miliona dinara. To znači da će za dve decenije platiti više od pet puta iznos glavnice.

"Ako se računa u evrima, kredit sam pre devet godina uzeo u iznosu od 20.000 evra, a do danas sam platio 25.000 evra", ukazuje Šabović.

Srećom po njega, ali i po druge klijente banaka, donet je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, po kojem mu je rata sada do kraja perioda otplate fiksirana. Međutim, ispada da je sada njegov dug zbog revalorizacije glavnice - dupliran!

"Jasno je da je banka napravila obračun po kojem je ostatak glavnice duga revalorizovan uvećanjem za mesečnu stopu rasta cena na malo. Međutim, isto tako je jasno da je klijent u ovom ugovoru trpeo dvostruku štetu pošto je plaćao kamatu, u koju je banka morala da uračuna sve rizike, kao i revalorizaciju", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenat "Efektiva".

On kaže da je faktički klijenta usvajanje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga spaslo činjenice da bi do kraja otplate glavnica kredita bila uvećana na ko zna koji iznos.

Šabović je pokušao da sa bankom nađe zajedničko rešenje o izmirenju svog duga, ali do medijacije nije došlo jer banka, kako kaže, nije prihvatila razgovor o tome. Zato razmišlja da zaštitu svojih prava potraži na sudu, poučen sudskom praksom odranije, koja kaže da banka ne može kumulativno da koristi dve ili više zaštitnih klauzula za očuvanje vrednosti kapitala.

Utorak 25.09.2012. 18:30
Pa sta je ocekivao, da ce banka da izgubi a on da dobije...pa banke u Srbiji koje nisu strane su ***** prirode i to od samog pocetka pada Milosevica :d)))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online