Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 24.09.2012.
20:24
Beta A

Zašto je Dinkić tražio kredit od Kineza?

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić sastao se danas sa potpredsednikom kineske Eksim banke Liu Liange, od kojeg je, u ime Vlade Srbije, zatražio dugoročni kredit u iznosu do 850 miliona evra, po veoma povoljnim uslovima, za izgradnju autoputeva u Srbiji.

 Sastanak ministra finansija i privrede Srbije Mlađana Dinkića sa predstavnicima kineske EXIM banke

Kredit bi se koristio za izgradnju deonica autoputa Obrenovac - Ljig na koridoru 11 i autoputa Pojate- Preljina (Moravski koridor), čime bi se ubrzala izgradnja autoputa Beograd - Čačak i strateškog trougla autoputeva u centralnoj Srbiji, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ukoliko bi takav dogovor bio napravljen, ugovor sa bankom i izvođačima radova bio bi potpisan do kraja godine, a radovi bi počeli 2013. godine.

Dinkić je kazao da je Vlada Srbije zadovoljna dosadašnjim tokom radova na izgradnji mosta Zemun-Borča, koji grade kineske kompanije. On je naglasio da bi izgradnja autoputeva, koju bi finansirala Eksim banka, bila značajna za veliki broj žitelja Srbije, jer su svi veliki investitori svoje proizvodne kapacitete do sada uglavnom locirali upravo blizu autoputa na koridoru 10, a takođe bi značajno ubrzala privredni razvoj i drugih regiona kroz koje će prolaziti.

Predstavnici kineske Eksim banke su istakli da je Srbija jedini strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, i da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom Kine i Srbije, piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Njihova su očekivanja da će Eksim banka biti efikasna u finansiranju poslova u Srbiji. Vlade Srbije i Kine potpisale su Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture avgusta 2009. godine, a Dinkić je imenovan za predsednika srpskog dela mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa Kinom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2012. 21:05
Povoljan..jer je sa koncesijom ... i to je OK.. ali da se zna...KINA je ulozila (kupila) skoro pola EU - autoputeva-zeleznica itd.itd.itd.... to je njen doprinos "kuknjavi" iz EU (Merkalove)za kreditima $. hocu reci, oni daju pare koje se pocinju odmah vracati i to ima od cega.. ne daju za popunu budzeta (EU ili Srbije),pa da se misle od cega ce vratiti USA-EU ili MI...!? Afriku istim sistemom pokrivaju i prednjace ispred USA(koju kupuju, ne pozamljuju)-- Problem USA je nemogucnost vracanja dugova ako ne uniste EU monetu,i ne zapocnu globalni rat i jednostrano otpisu sve svoje dugove kako bi spasile $ (tj. unutrasnji mir ,jer osim Svetske krize tamo bi buknuo najstrasniji gradjanski rat)!
Ponedeljak 24.09.2012. 22:02
Na ovakve cene goriva prave se putevi? Fabrike koje rade placaju porez,a od poreza (za gotove pare) se prave putevi.Putevi ne prave fabrike! Braco Srbi poslusajte ekonomski program Gospodina Branka Dragasa iz Srpskih Dveri za spas Srbije!
Ponedeljak 24.09.2012. 21:26
Za sada je samo potraznja kredita, sa euforijom cemo do potpisivanja ugovora sacekati jer je dinkicev "rad" veoma poznat!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online