Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 22.09.2012.
12:38
Večernje novosti A

Ljajić: Rafovi puni po staroj ceni

Sprečićemo nestašice i drastična poskupljenja osnovnih životnih namirnica - ulja, šećera, mleka. Iz dana u dan pripremamo i usvajamo nove mere kako građane ne bi pogodili poremećaji na tržištu koje je izazvala velika suša, poručuje Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine, koji ovih dana ima pune ruke posla kako bi ponovo “napunio rafove” i zaustavio nekontrolisano divljanje cena.

Sprečićemo nestašice i drastična poskupljenja osnovnih životnih namirnica: Ministar trgovine Rasim Ljajić
 

- Sa šećerom se situacija sredila, a normalizuje se i sa uljem. Intervencije iz robnih rezervi urodile su plodom. Vlada je donela odluku i o bescarinskom uvozu pšenice, kukuruza, suncokretovog semena i šećerne repe, što će uticati na potpunu stabilizaciju tržišta sa životnim namirnicama. Pomoći ćemo proizvođačima i farmerima u nabavci stočne hrane. Ulja i šećera će biti dovoljno, dodaje Ljajić za "Novosti".

Bankrot državne kase?

- Izbegavao sam te kataklizmične prognoze (bankrot državne kase), iako je ekonomska situacija u zemlji ozbiljna. Moramo paralelno da smanjujemo deficit, podižemo privredu i izvoz. Nema drugog leka. Sledi nam i velika reforma u javnom sektoru. Sve to će nas dugoročno izvesti na siguran put, naglašava Ljajić.

Na konstataciju da i ne vredi mnogo ako se ulje vraća u prodavnice, a cena za litar dostiže i 180 dinara, ministar trgovine je prokomentarisao da država ne može potpuno da zaustavi poskupljenja jer se cene regulišu na tržištu.

- Ali u uslovima velike cenovne nestabilnosti, prinuđeni smo da zaštitimo najugroženije slojeve stanovništva. Intervenisaćemo sve više iz robnih rezervi. Svi koji su već preuzeli ulje iz robnih rezervi, ne smeju da prodaju litar ulja skuplje od 142 dinara, dodaje on.

Što se tiče najavljenog poskupljenja i nestašice mleka, Ljajić je rekao da su počeli razgovore sa proizvođačima i da će u ponedeljak, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, razmotriti sve mere da mleka bude dovoljno i da ne bude velikog skoka cena. Kako kaže, siguran je da će naći rešenje i da će mleka biti.

Na pitanje novinara da li proizvođači i trgovci zloupotrebljavaju sušu kako bi podigli cene ili su ove nestašice zaista realna posledica vremenskih nepogoda, Ljajić je

"Ne odlučujem između Tadića i Đilasa"

- Ne pada mi na pamet da se mešam u odnose unutar DS niti na bilo koji način da utičem na njih. Smatram da je i za Srbiju, pa čak i za vladajuću koaliciju, važno da ima jaku opoziciju u ovim teškim vremenima. Zato je bitno i da se što pre DS stabilizuje bez cepanja. Verujem da će i oni iz ovoga izaći jači, odgovorio je Ljajić na pitanje u vezi sa sukobom između Tadića i Đilasa u DS.

potvrdio da suša jeste u velikoj meri uzrokovala poremećaje na tržištu "ali i da je činjenica da ima i zloupotreba". Država će, prema njegovim rečima, koristiti sve dostupne mehanizme da to spreči.

Hoće li cenovni udar na građane biti žestok ove zime zbog povećanja PDV, zapitali su se novinari, kao i većina žitelja Srbije.

- Sadašnji cenovni udar je bio najjači. On je posledica suše, poskupljenja hrane na svetskom tržištu i povećane tražnje osnovnih namirnica zbog spremanja zimnice. Na sreću, PDV nije povećan na hranu, tako da veće poremećaje ne očekujem, kaže Ljajić.

Početak mandata Vlade su obeležile i mnogobrojne afere i kako Ljajić gleda na aktuelnu borbu protiv korupcije...

- Podržavam veliki napor Vučića u borbi protiv korupcije i kriminala i očekujem ozbiljne rezultate. Ta borba nije i ne sme da bude revanšistička jer u tom slučaju neće dati nikakve rezultate. Svako ko se ogrešio o zakon mora da snosi odgovornost, bez obzira na to iz koje je stranke, zaključuje Ljajić.

Najavljivali departizaciju, kad ono...

Svi su najavljivali departizaciju, a vidimo da Vlada i dalje postavlja stranačke funkcionere u javna preduzeća...

- Zalagaću se za to da samo uspešni mogu da budu na čelu javnih preduzeća. Stručnost mora da bude na prvom mestu. Predložiću da se zakonski reguliše da se posle godinu dana smenjuju direktori koji imaju negativne rezultate.

POVEZANE VESTI

Subota 22.09.2012. 12:44
mnoge prodice su ostale bez zimnice, nekada se na jesen krompir kupovao na đakove, sada na kilograme, na proleće na komad. Ostaje hleb, kao glavna hrana.
Subota 22.09.2012. 13:02
Kako cete da "sprecite" kad je mleko vec poskupelo a Imlek i suboticka mlekara na prodaji!???? Vidi berzu ako ne verujes!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online