Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.09.2012.
13:13
Večernje novosti A

Dojava o kursu donosi bogatstvo

Prema pisanju beogradskih “Večernjih novosti“, glavni izvor informacija o kretanju kursa su dileri u bankama. Oni klijentima dostavljaju informacije o dešavanjima na deviznom tržištu tokom dana i tako im omogućavaju da imaju vrlo mali rizik za gubitak, a, obično, i izrazito veliki dobitak.

U lopovskoj državi sve uvek plaćaju građani
 

Osim dnevnog kretanja kursa, dobro obučeni dileri znaju u kom pravcu će se kretati devizni kurs tokom nedelje, a nekada i celog meseca. Nepisano je i pravilo da krajem meseca evro uvek skače, kad na naplatu dospevaju, između ostalog, i krediti vezani za stranu valutu na čemu zarađuju banke, ali i njihovi klijenti - biznismeni.


I menjači znaju kako će se kretati evro tokom celog dana. Tako neki već posle deset sati ujutru, kad im dileri pošalju informaciju menjaju prodajni i kupovni kurs. Da je opšte poznato u kom pravcu će se kretati naša valuta, potvrđuje i sajt na kome građani i firme za određenu svotu novca mogu da dobiju informaciju o visini deviznog kursa, pre objave zvanične vrednosti NBS.


Do sada se time niko nije ozbiljnije bavio, jer kako kažu analitičari, dileri rade za svoje klijente i nije protivzakonito da im ukazuju u kom pravcu će se kretati evro. Takođe, ima mnogo špekulanata koji su spremni zbog zarade da rizikuju i da ulažu mnogo. Ali, ako devizni kurs previše jača i NBS mora da interveniše iz deviznih rezervi, onda je pitanje ko omogućava da se državni novac preliva u džepove spekulanata.

Šoškić: NBS bila oprezna

Do sada je NBS zbog odbrane dinara morala da proda više od 1,3 milijarde evra. Doskorašnji guverner NBS Dejan Šoškić je više puta ponavljao stav da NBS mora biti oprezna pri prodaji deviznih rezervi, jer na tom tržištu najviše zarađuju špekulanti.

- Apsolutno sam za to da se ispita rad centralne banke, ne samo u prethodne dve godine, već i u dužem periodu - rekao je prof. Dejan Šoškić.

- Kurs se u Srbiji ne formira na osnovu ponude i potražnje - kažu ekonomisti. - Formira ga dogovor na međubankarskom deviznom tržištu. Kad su veliki skokovi evra, devize se povlače, što izaziva veću tražnju i dinar slabi. Kada bi imali veći priliv evra, onda bi tržište drugačije funkcionisalo i bilo bi manje prostora za špekulacije.


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je, sudeći po aktuelnim izjavama, spremna da o ovoj pojavi javno govori, pa čak i da istraži ko je, zapravo, zaradio na prodaji deviznih rezervi. Međutim, prema proceni mnogih, teško da bilo šta može da uradi.


- Guvernerka Tabaković teško da može da se obračuna sa ovim tipom biznismena - tvrdi izvor „Novosti“ blizak centralnoj banci. - Toga je i ona svesna, pa će jedino što, zapravo, i planira da uradi je da, u odbrani dinara, manje troši devizne rezerve.

POVEZANE VESTI

Petak 21.09.2012. 13:32
To se odavno zna, još iz vremena Slobinog. Pitanje je zašto niko to ne želi da spreči?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online