Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 19.09.2012.
11:34
Srna A

Soči - Meka srpskih građevinara

Ruski grad Soči, na obali Crnog mora, postao je mesto na kome se srpska građevinska industrija podiže iz pepela. Na poslovima izgradnje kapitalnih objekata za Zimske olimpijske igre zaposleno je oko 5.000 građevinskih radnika iz Srbije.

Soči spas za srpsku građevinsku industriju
 

Trenutno širom Ruske Federacije radi oko 20.000 građevinskih radnika iz Srbije, koji su tamo vrlo cenjeni i traženi. Ovaj trend je posebno izražen posle ekonomske krize, koja je zahvatila EU, pa se šansa za dobru zaradu sve više traži na istoku, pre svega u Rusiji, Kazahstanu i drugim bivšim sovjetskim republikama, navode ruski mediji.

Soči je u ovom momentu najveće gradilište u Evropi, jer se u njemu grade autoputevi, brza železniča pruga, gasovod, veliki broj mostova, novi tuneli, 18 žičara, 80 kilometara skijaških staza i ukupno 235 objekata koji bi trebalo da budu završeni do početka Olimpijskih igara.

Ruska država i privatni investitori ulažu pet milijardi evra u transformaciju tog grada u vrhunski svetski turistički centar. U tom velikom poslu zapaženu ulogu imaju i srpski građevinci. Preduzeće "Putevi - Užice" treba da izgradi više od deset objekata za smeštaj sportista i novinara, a ukupna vrednost svih dobijenih poslova na izgradnji olimpijskih zdanja iznosi oko 750 miliona dolara.

Domaći građevinari grade pola miliona kvadratnih metara hotelskog i poslovno-stambenog prostora. U Krasnoj Poljani, gde će biti održan najveći deo sportskih takmičenja, većinu hotela grade upravo srpski građevinari. Srpski stručnjaci već su kompletno završili dva hotela - "Park in" i "Tulip in", a u toku je izgradnja hotela „Heliopark". Predstoji im još da izgrade hotele "Redison", "Merkurij" sa četiri zvezdice i „Pulman" sa pet zvezdica.

U ekskluzivnoj zoni crnomorskog letovališta srpske firme izgradiće i kompleks "Olimpijski univerzitet" sa površinom većom od 92.000 metara kvadratnih. Srpska građevinska operativa gradi u blizini aerodroma u Adleru osam objekata u kojima će biti smešteni novinari, dok će u olimpijskom kompleksu izgraditi četiri mosta.

Ruski investitori su zadovoljni obavljenim radovima jer se završavaju u predviđenim rokovima, a njihov kvalitet odgovara traženim normama.

Najveće gradilište u Evropi. Gradi se sve!
 

Plate srpskih građevinskih radnika kreću se između 1.200 i 2.000 evra, zbog čega u Srbiji postoji veliko interesovanje za rad u Sočiju. Iz Srbije su i svi glavni ljudi na projektima, celokupan menadžment i ključni majstori.

Građevinski stručnjaci su saglasni u oceni da je situacija u građevinsoj industriji u Srbiji u katastrofalnom položaju i da su velike građevinske firme na rubu propasti. Samo u poslednje tri godine prepolovljen je broj zaposlenih u građevinskoj operativi, i sada iznosi 60.000.

Zvaničnici u Privrednoj komori Srbije kažu da je lanac dugovanja u građevinskom sektoru veliki i da bi građevinske firme i industrija mogli da se pokrenu jedino većim izlaskom na inostrana tržišta i izvozom građevinskog materijala.Upravo zato je izuzetno značajno angažovanje srpskih građevinskih firmi u Rusiji, a posebno u olimpijskom gradu Sočiju.

Sreda 19.09.2012. 11:43
da se ne lazemo nasi gradjevinci tamo rade kao podizvodjaci podizvodjaca i to za mnogo manje pare od gore navedenih . A mnogi nasi radnici nisu videli ni zute banke za rad preko divljih posrednickih agencija.
Sreda 19.09.2012. 11:44
Kako otići kao nezaposleno lice? Moleraj ili neka fizika?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online