Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.09.2012.
10:39
Večernje novosti A

Uteha za vozače: Registracija vozila jeftinija

Gorivo je svakim danom sve skuplje, ali ako je za utehu vozačima, registracija vozila biće jeftinija. Kako „Novosti“ saznaju, Ministarstvo finansija i privrede pripremilo je čitav niz promena izdataka za registraciju vozila od 1. oktobra. Uštede za džep vozača, odnosno vlasnika četvorotočkaša, prema prvim procenama biće, zavisno od mesta gde se vozilo registruje, od 2.500 do 3.000 dinara.

Konačno jedna lepa vest za vozače: Registracija će koštati od 2.500-3.000 dinara manje
 

Biće lakše i na šalterima - prilikom registracije kola više se neće popunjavati bezbroj priznanica, dovoljno će biti da se popuni samo jedan obrazac za uplatu.

Ukidaju se, tako, republička administrativna taksa za zahtev za izdavanje saobraćajne dozvole, potvrde o privremenoj registraciji ili registracione nalepnice i odjavu vozila, koja je do sada plaćana 670 dinara.

Više se neće plaćati ni republička administrativna taksa za izdavanje saobraćajne dozvole ili registracione nalepnice u iznosu od 770 dinara. Vozači će uštedeti i na naknadi za korišćenje puteva, koja je iznosila 690 dinara. Ukida se i ekološka taksa od 496 dinara.

Cena goriva samo na licu mesta

Osim čestih poskupljenja goriva, naši vozači od prošle godine primećuju i praksu koja ne postoji nigde u regionu. Naime, cenu goriva mogu saznati isključivo na pumpi. Za razliku od komšija, gde se na sajtovima naftnih kompanija nalaze precizno ispisane cene derivata. Uz to, razlike po ceni jednog litra istog derivata, i to kod istog prometnika, nekada budu i do sedam dinara. Naravno, gorivo je uvek najskuplje na pumpama uz auto-put.

Doneta je odluka i o maksimalnoj visini komunalne takse. Ona će biti ujednačena za sve vozače bez obzira gde registruju svoje vozilo i iznosiće 2.000 dinara. Zahvaljujući samo ovoj odluci vozači u Beogradu će uštedeti 784 dinara, u Paraćinu 1.000, a u Somboru 380 dinara.

U Vladi je, takođe, potvrđeno i da neće biti najavljenog poskupljenja obaveznog auto-osiguranja, što su osiguravajuće kuće najavljivale za 1. januar naredne godine. Nešto slično izjavila je u petak i guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Kao argument za zadržavanje minimalne cene obaveznog osiguranja u Ministarstvu finansija i privrede vide to što će, u najavljenoj "seči" taksi i ostalih nameta, biti ukinut i deo propisa koji će omogućiti da i osiguravajuće kuće ostvare određene uštede.

Ukidaju se, naime, odluke da sredstva pravnih lica koja za osiguranje od požara svoje imovine osnivaju vlastite osiguravajuće fondove u visini tri odsto od premije osiguranja od požara u korist budžetskog fonda za vanredne situacije. Takođe, prestaje da važi odluka da se u budžetski fond za vanredne situacije uplaćuju sredstva ostvarena na osnovu izdvajanja osiguravajućih društava u visini pet odsto od prihoda naplaćenog obaveznog osiguranja transporta opasnih materija u drumskom, železničkom, rečnom i vazdušnom saobraćaju.

Pad prodaje automobila čak 40 odsto

Pad prodaje automobila u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine u Srbiji je čitavih 40 odsto. - Do kraja godine teško ćemo prodati više od 20.000 do 22.000 automobila - tvrdi Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila.

"Dunav osiguranje neće podizati cene polisa obaveznog auto-osiguranja", kaže za "Novosti" Siniša Erić, član Izvršnog odbora Dunav osiguranja. "Istina je da cena ove vrste polisa nije menjana od 2008. godine, iako je došlo do značajnog poskupljenja rezervnih auto-delova.

Međutim, rezultati ostvareni u prethodnom periodu ne daju nam za pravo da zatražimo poskupljenje. Pored toga, mi smo osiguravajuća kuća u državnom vlasništvu i jasno je da u uslovima izuzetne ekonomske krize moramo pokazati i društvenu odgovornost.

Kako nas uskoro čeka i zima, vozači već počinju da razmišljaju i o zimskim gumama. Prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, vozači u Srbiji od 1. novembra do 1. aprila sledeće godine neće morati da koriste sve četiri zimske gume, ali samo ukoliko na putu nema leda i snega.

Ali, kako "Novosti" saznaju, trenutno se razmišlja i o varijanti da vozači tokom zime budu obavezni da imaju samo dve gume sa zimskom šarom ili sve četiri letnje gume sa šarom dubljom od četiri milimetara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.09.2012. 11:07
Situacija u kojoj je Narod Srbije i Srbija je takva da su kola postala apsolutni luksuz.... .... Auto nas kosta mesecno od min. 200-350 evra MESECNO i to bez goriva...... matematika je prosta > npr.-auto od 10.000e za 10 godina ,prodacete ga za 1000e... sto znaci da ste u startu u minusu 75e mesecno> dodajte na to odrzavanje za 10 god.(ulje-lamele-kocnice-sajle-gume- 1-om u 10god.. limarija ,farbanje)- parking-registracije - putarine ,itd..... + mesecno gorivo 150litara (samo u gradskoj voznji) ... eto cifre od najmanje 400-500 evra MESECNO > Samo da bi otisli na posao ????? -- kazne se ne racunaju .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online