Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 02.09.2012.
19:34
aljazeera.net A

Srbija proizvodi milion tona nafte godišnje

Osim žitnica i polja punih suncokreta, iz zemlje u Vojvodini izviru i pumpe. Sa 2.000 metara dubine iz najplodnije zemlje u Srbiji izvlači se nafta. Naftna industrija Srbije vadi više od milion tona nafte godišnje, koju prerađuje i prodaje na domaćem tržištu, javlja reporter Al Džazire.

Kapaciteti naravno nisu veliki kada govorimo o eksplataciji ali za nas je značajno da dobijemo info o toj nafti“, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Na tržištu Srbije, godišnje se potroši tri miliona tona nafte, od čega je trećina iz domaće proizvodnje: Najviše bušotina nalazi se u Vojvodini (Foto: Ilustracija)
 

Na tržištu Srbije, godišnje se potroši tri miliona tona nafte, od čega je trećina iz domaće proizvodnje. Najviše bušotina nalazi se u Vojvodini, u atarima, a ponekad i u dvorištima sela koja se nalaze bliže granici sa Rumunijom.

Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije u proizvodnji nafte vidi veliku sreću za Srbiju. 

- Može se reći da je Srbija srećna sto ima i milion tona proizvodnje sirove nafte, daleko veća sreća bi bila da su te količine daleko veće i da podmiruju potrebu Republike Srbije za sirovom naftom, kaže Savić.

 

Ostatak, odnosno 70 posto potreba Srbija uvozi uglavnom iz Rusije, ali Naftna industrija Srbije (NIS) pokušava da poveća udeo domaće nafte u proizvodnji time što otvara nova nalazišta. Tako su se iz Vojvodine, istraživanja preselila u unutrašnjost Srbije.

- Srbija je istraživala dosta najmlađi nivo zemljine kore - kenozoik a jedan deo, starijih sedimenata nije obuhvaćen istraživanjem i smatra se da ima dosta potencijala“, smatra Savić.

U taj potencijal nade polažu svi, a naročito žitelji sela u kojima postoje naftne bušotine.
Samo u selu Mokrin postoji 200 naftnih bušotina koje se nalaze uglavnom na privatnim posedima, kaže Subotić. Vlasnici tih imanja su od Naftne industrije Srbije dobili jednokratnu nadoknadu, dok najveći deo novca uglavnom odlazi u lokalnu opštinu.

Rudna renta u Srbiji iznosi 3 posto, odnosno NIS od profita, koji godišnje iznosi oko 400 miliona eura, tri posto daje državi, koja zatim deo novca prenosi opštini iz koje se vadi nafta.

"Zarada od nafte se ne koristi na pravi način"

Predstavnik sela Mokrin, Goran Dumitov, smatra da se zarada od prodaje nafte ne koristi na pravi način.

- Kad ta sredstva stignu do opštine, opština ima svoje goruće probleme, pa ih rešava na način da to sve završava kao socijalna kategorija. Ta sredstva ne idu namenski i ne troše se u investicije“, kaže Dumitrov.

Ukupna poljoprivredna proizvodnja u Mokrinu iznosi oko 15 miliona evra godišnje, dok se za isti taj period izvadi nafte u vrednosti od oko 50 miliona evra.

- Lično bih voleo da mi ni ne dobijemo nijedan dinar ali da naftagas radi na toj infrastrukturi bar na onoj gde su sigurno napravili štetu“, dodaje Dumitrov.

Rudna renta i pravo na eksploataciju nafte mogli bi biti promenjeni tek pošto se završi obnova rafinerije nafte u Pančevu, na šta se obavezao ruski Gaspromnjeft kada je za 400 miliona evra kupio Naftnu industriju Srbije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.09.2012. 19:40
Зараду потроше они аутономаши којима је Београд крив за све.
Ponedeljak 03.09.2012. 07:04
Živeli naftaši Vojvodine...koji nas hlebom hrane.
Utorak 04.09.2012. 21:54
To je nesto otprilike kao sada Irak za dva dana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online