Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 29.08.2012.
06:04
Blic A

Radnici šećerane Crvenka najplaćeniji u Srbiji

U godini obeležavanja 100 godina postojanja i gotovo 10 godina od privatizacije, meštani Crvenke rado ističu da su svoju fabriku dobro prodali. Nijedan radnik nije dao ili dobio otkaz, kažu u crvenačkoj šećerani, a zaposleni sa prosečnim platama oko 70.000 dinara spadaju među najbolje plaćene radnike u Srbiji.

"Zlatni šećer": Najslađe selo u Srbiji može da se pohvai rekordnim zaradama
 

Zbog višemesečnih nagađanja da li će "grčke šećerane“ u Srbiji promeniti većinskog vlasnika, Crvenčani se pitaju da li će njihova šećerana, čiji je većinski vlasnik od 2003. godine kompanija “Helenik šugar”, ostati primer dobre privatizacije u Srbiji.


Nenad Trbović, šef nabavke u šećerani, kaže da je za dobru privatizaciju ove fabrike najviše zaslužan dobar socijalno-investioni program koji su predložili prilikom prodaje, ali i većinski vlasnik, koji ga je u potpunosti ispoštovao.

"Inače, Crvenčani su oduvek bili vezani za ovu fabriku koja je najveća industrija u mestu i koja je pre privatizacije ulagala značajan deo svog profita u poboljšanje kvaliteta života u Crvenki. Imali smo sreće što se to nije promenilo nakon privatizacije, što je uglavnom uobičajeni slučaj u Srbiji", kaže Trbović.

Suša poremetila planove

Generalni menadžer Aristeidis Vasilopulos kaže da se zbog loših vremenskih uslova i suše prognoze o ovogodišnjoj kampanji menjaju iz nedelje u nedelju.
- Analize koje imamo govore da će ovogodišnji problem sa šećerom biti problem kojim će morati da se pozabavi i država. Imaćemo problem da poštujemo već ugovorene obaveze na inostranom tržištu, ali bi potrebe domaćeg tržišta morale biti prioritet - kaže on.

Osim što je već tokom prve godine privatizacije ispunjen zahtev o investiranju 7,5 miliona evra, a profit samo tri godine od privatizacije udvostručen sa 30 na 75 miliona evra, “Helenik šugar” je u poslednje tri godine malim akcionarima isplatio godišnje dividende u proseku oko 100.000 dinara po akcionaru. Tako je, primera radi, od ukupnog profita 2011. godine malim akcionarima u Crvenki pripalo ukupno gotovo milijardu dinara.

Prema rečima generalnog menadžera Aristeidisa Vasilopulosa, to je način da Crvenki vrate deo profita.


"Znamo da isplaćivanje dividendi, kao i izgradnja 22 stana za radnike nije uobičajena praksa, ali smo time stvorili dobru klimu za poslovanje. Ponosni smo na činjenicu da crvenačka šećerana spada u red najprofitabilnijih preduzeća u Srbiji i logično je da mesto u kom poslujemo ima koristi od toga", kaže Vasilopulos.

"Helenik šugar“ je dosad u povećanje proizvodnih kapaciteta uložio preko 15 miliona evra, a početkom ove godine u fabriku je stigao i veći deo opreme iz dve zatvorene grčke šećerane u vlasništvu ove kompanije.


"Ta oprema je stigla nakon odluke o kreditnom zaduženju u iznosu preko 30 odsto vrednosti kompanije za koji smo ove godine tražili saglasnost malih akcionara. To govori o našoj nameri da ovoj fabrici obezbedimo dobru budućnost", kaže Vasilopulos koji nije želeo da se bavi spekulacijama o promeni većinskog vlasnika u šećeranama u Žablju i Crvenki, nad kojima ima kontrolu.


U toku narednog meseca očekuje ih isplata malih akcionara, koji su nakon zaključenja ugovora o kreditu koji prevazilazi 30 odsto vrednosti kompanije "Helenik šugar" odlučili da prodaju svoje akcije.


"U skladu sa zakonom morali smo da tražimo saglasnost malih akcionara koji su, ukoliko nisu glasali za ovakvu odluku, imali pravo na otkup akcija po najvišoj vrednosti. Procenjena vrednost akcije crvenačke šećerane iznosi oko 11.400 dinara i dosad se većina malih akcionara opredelila da proda svoje akcije. Mi u ovom trenutku više razmišljamo o kampanji prerade šećerne repe, nego o prodaji fabrika", tvrdi Vasilopulos.

Sreda 29.08.2012. 07:07
Za pohvalu. 70 hiljda dinara plate otprilike namiruje potrebe jedne manje porodice, bez školovanja dece sa strane.
Sreda 29.08.2012. 07:26
Znaci moze!!!
Sreda 29.08.2012. 08:54
Zato je i cena secera 88 do 91,99 din po kg.. Imaju monopol kao i uljari 148 do 155 din. po litru. DOS se odrekliao svega sto je profitabino i prodavali dzabe kao sto su secerane ,a muvali sa uljarama...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online