Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 24.08.2012.
13:09
N. S. Preradović - Vesti A

Neće Dinkić da vraća dugove

Ukupan spoljni dug Srbije krajem juna iznosio je 24,1 milijardu evra, što je 79 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je javni dug 15,3 milijarde evra, odnosno 54,7 odsto BDP-a, obelodanila je Narodna banka Srbije. Učešće spoljnog duga povećano je u drugom tromesečju za 1,8 odsto i neznatno je ispod nivoa visoke zaduženosti od 80 odsto.

 

Dugove mogu da prave zemlje koje su sposobne da ih vraćaju, a Srbija to sasvim sigurno nije i stoga je svako zaduživanje za nas opasno, kaže u razgovoru za "Vesti" ekonomista Danijel Cvjetićanin.

I dijaspora na udaru


Iako domaća valuta slabi, mislim da je kurs dinara još nerealan i da ne odražava pravo stanje u našoj privredi. Pa u Srbiji je uvoz dva puta veći od izvoza! To oseća i dijaspora. Naime, oni osećaju krizu koja vlada gde žive i rade, ali i ovu u otadžbini. Njihova rodbina kojoj šalju novac zbog inflacije ne može da kupi istu količinu robe i namirnica za recimo 100 evra, kao što je mogla pre nekoliko meseci.


Na grbači naroda


Danijel Cvjetićanin kaže da su naši političari pogrešno mislili da će strani investitori navaliti da ulažu u Srbiju i da su državne subvencije loš poslovni potez.


- Zar bi sada u Srbiju došao korejski ili japanski proizvođač automobila kada zna da država subvencijama pomaže Fijat? Gde je tu konkurencija? Onda se svi čudimo zbog čega strani investitori napuštaju firme koje onda padaju na grbaču naroda - kaže Cvjetićanin.

I pored ogromnog duga najavljuje se uzimanje novih kredita. Koliko je to štetno?


- Politika naših vlada u proteklih desetak godina bila je - zaduži se, prodaj i potroši. Na taj način dosta smo toga rasprodali i zadužili se, a da nismo mnogo ulagali u infrastrukturu. Da ne govorim koliko je novca ušlo u zemlju od doznaka naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu.


Gde se mi sada nalazimo?


- Moramo sebi da priznamo da smo u proteklih desetak godina postali banana država u kojoj cvetaju nelegalni poslovi, dok u zemljama EU, starim članicama, cveta visoka tehnologija, bankarstvo, energetika. Narod loše živi, a najteže je starim ljudima, pogotovo onima koji primaju minimalne penzije od 12.000 dinara ili stotinak evra. Jasno je da sa tom crkavicom ne može da se živi, a u boljoj poziciji nije ni armija od milion nezaposlenih ljudi, socijalni slučajevi, radnici koji po nekoliko meseci ne primaju plate. Vrlo je tužna slika Srbije. Stoga imam simpatije za najave o 13 penziji, ma koliko da je loše stanje u budžetu. Isplata 13. penzije socijalna je kategorija.


Ministar Mlađan Dinkić najavio je povoljne kredite od Svetske banke.


- Nema povoljnih kredita, to je zabluda. Lako je Dinkiću da govori da smo uzeli ili da ćemo uzeti povoljan kredit kad neće on da ga vraća. Imam razumevanja za novu Vladu i treba im dati vremena, ali mi se što rade ne sviđa.


Šta vam smeta u radu nove Vlade?


- Stalno se govori da će Vlada pokrenuti proizvodnju, da će dovoditi investitore, da će davati subvencije. To je čist intervencionizam. Jednostavno država ne sme da se meša u privredu, bar ne u tolikoj meri.


Hoće li država nastaviti sa rasprodajama?


- Pominju Telekom. I šta posle toga? Krenuti u prodaju šuma i oranica, a možda će se neko setiti da prodaje i stambeni fond...


U kakvom je političkom položaju naša zemlja?


- Problem Srbije je što nas još uvek drobe naši evroatlantski prijatelji. Mi smo zemlja podela i deoba. Bilo bi dobro kada bi naša zemlja tražila i dobila garanciju od Rusije da nećemo više da budemo predmet drobljenja. 

POVEZANE VESTI

Petak 24.08.2012. 13:19
Погрешна политика од рата на овамо довела нас је у овакву позицију.ММФ жели да од Србије начини дужничког роба.
Petak 24.08.2012. 13:42
srbija izdrzava nikoliko jugoslavija,srbiju i crnu goru. koliko to evra kosta? pa prvo se isplati penzija za mesica,kapicica..i onda sta ostane. to sta je srbiji ostavljano da placa, ne bi mogla ni amerika da izdrzava. domacini srbije posteni,skromni,radni,na celo srbije! slaba i siromasna srbija, jaka jugoslavija,je parola koja je izgleda i danas na snazi. srpsku nacionalmnu penziju je dobio i crnogorski separatista i........ velikodusnost davanja nekima nije slucajna.
Petak 24.08.2012. 15:28
Svi sve znaju al opet ono govedo od Dinkica razjebava drzavu , pa ko je tu lud .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online