Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.08.2012.
10:06
Blic A

Porez na dobit ipak 12 odsto

Porez na dobit preduzeća će ipak "skočiti" i biće povećan sa sadašnjih 10 na 12 odsto, a ne na 15 odsto. Kako "Blic" saznaje u Ministarstvu finansija, odluka o izmenama ovog poreza biće doneta do 1. novembra, kako bi stupila na snagu 1. januara 2013. godine.

Ministarstvo finansija odustalo je od stope od 15 odsto zbog činjenice da bi u tom slučaju povećanje iznosilo 50 odsto, kao i zbog argumentacije da je upravo niska poreska stopa ovog poreza bila glavni adut Srbije u privlačenju stranih investicija. Srbija je prošle godine po osnovu poreza na dobit prihodovala oko 55 milijardi dinara, a povećanje na 15 odsto obezbedilo bi u 2013. godini petnaestak milijardi dinara više za budžet (oko 140 miliona evra).

Sa stopom od 12 odsto efekti će biti daleko niži i iznositi u narednoj godini oko pet milijardi (četrdesetak miliona evra). Pun efekat povećanja ovog poreza očekuje se tek u 2014. godini kada bi i sa stopom od 12 odsto rast prihoda mogao iznositi oko 12 milijardi dinara. Izmenama zakona planirano je i smanjenje mogućnosti za izvrdavanje i umanjenje ovog poreza (kroz humanitarni rad, finansiranje sportskih i drugih aktivnosti itd.), što je često bilo zloupotrebljavano, pa je efektivna stopa poreza na dobit zapravo iznosila 5-6 odsto.


Stručnjaci ipak smatraju da je bilo prostora za podizanje ovog poreza na 15 odsto, jer bi čak i sa tom stopom Srbija ostala daleko ispod evropskog proseka. Tim pre što izostaje glavni efekat niske poreske stope - veći priliv investicija. U EU prosečna stopa ovog poreza je 24 odsto, a rekorderi su Nemci, gde porez na dobit iznosi čak 38,7 odsto. Među članicama EU porez na dobit od 10 odsto imaju samo Kipar i Bugarska, dok susedna Rumunija dobit oporezuje sa 16 odsto, Hrvatska sa 20 itd. Slovačka i Češka, gde je ovaj porez 19 odsto, upravo razmatraju njegovo podizanje na 23 odsto, čime bi se približile evropskom proseku.

Banke negodovale

Veći porez na dobit preduzeća plaćaće ubuduće i banke, koje su na sam pomen stope od 15 odsto već najavile preko Udruženja banaka Srbije da će to značiti veće kamate i skuplje kredite za građane i privredu. Zato mnogi veruju da su upravo zbog negodovanja banaka od kojih se očekuju povoljniji krediti za privredu, ali i dela privrede, koju bi veće stope ovog poreza pogodile, nadležni u Ministarstvu finansija umanjili procenat povećanja za dva odsto.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.08.2012. 12:46
Пореска политика у Србији је потпуно под контролом страног капитала. Види се да је порез на добит био скоро дупло мањи од јевропског просека. Домаће производње и предузећа скоро да и нема више и овако низак порез на добит у интересу је искључиво страног капитала. Баш њих заболе за буџетским дефицитом и сиромаштвом становништва. Ненормално је да су приходи од пореза на доходак грађана виши неколико пута од пореза добит. Стране банке остварују екстра профит незапамћеном експлоатацијом корисника услуга (највећа каматна маржа у банкарству откако је гавран поцрнео!). Баве искључиво извлачењем и ретрансфером капитала домицилним банкама у иностранству. Неопходан је порез на добит банака од 20%!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online