Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 13.08.2012.
11:05
Beta A

Spremaju nam paket antikriznih mera

Vlada Srbije priprema paket antikriznih mera, koje bi trebalo da budu predstavljene u septembru, najavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić i naveo da će neke od njih biti nepopularne i nimalo lake.

"Sigurno je da i na prihodnoj i na rashodnoj strani budžeta moramo da uradimo mnoge stavri, neke od njih su krajnje nepopularne, ali sa ciljem očuvanja makroekonomske stabilnosti, smanjenja deficita i smanjenja javnog duga. To neće biti nimalo lako ", kazao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije.

Povećanje PDV-a biće krajnja, nužna mera: Ako bude povećanja, PDV će iznositi 20%
 

Ljajić je precizirao da antikrizne mere priprema Ministarsvo finansija i istakao da neće biti povećanja PDV-a na osnovne životne namirnice.

"Povećanje PDV-a će biti samo krajnja, nužna mera i ako bude tog povećanja PDV će iznositi 20 odsto", kazao je ministar i ukazao da se nova Vlada suočava sa brojnim izazovima i nasleđenim problemima.

"Imali smo sušnu godinu, sa značajno manjim prinosima kukuruza soje i sucokreta što može uticati na cenu stočne hran, pa time i na cenu mesa. Za utehu je što je rod pšenice bio sasvim solidan", kazao je Ljajić.

Ministar smatra da rod pšenice od oko dva miliona tona u priličnoj meri zadovoljava potebe domaćeg tržišta, a to je bio i jedan od razloga zbog kojeg ministarstvo smatra da nema opravdanja za zahtev Unije pekara Srbije da cena hleba poskupi. On je napomenuo da će uredba o ceni hleba sasvim sigurno ostati na snazi do kraja njenog važenja - 30. septembra.

Ljajić samatra da Srbiji treba aranžman i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i očekuje da će taj dogovor biti postignut.

Srbiji treba mađioničar

"To je potvrda ispravnosti kursa vlade u makroekonomskoj politici, to utiče na kredibilnost drzave. MMF pruža stručnu pomoć, a na taj način možemo da dođemo do jeftinijh kredita", kazao je ministar i napomenuo da se razgovori sa MMF-om ne vode po principu ultimatuma.

"MMF ne može nama da naredi nešto da učinimo, to su razgovori, pregovori, usaglašavanja, kompromisi. Mislim da je veoma važno da imamo dogovor sa MMF-om i očekujem da ćemo ga postići", kazao je Ljajić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.08.2012. 11:19
Ako taj antikrizni paket bude vazio ZA SVE, od onog sto radi kao fizikalac do predsednika drzave, onda ce biti pun pogodak. Ali, cisto sumnjam, uvek se kola slome na sirotinji.
Ponedeljak 13.08.2012. 11:51
Опет се држа ММФ-а као пијан плота.Зашто нико народу није јавно објавио какве услове нуде други за кредитне аранжмане?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online