Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 12.08.2012.
17:51
Beta A

Fajnenšel tajms: Srbija je pred bankrotom

Nova Vlada Srbije suočava se sa surovom realnošću, uključujući sve veći budžetski deficit države, smanjivanje privrednih aktivnosti i slabljenje domaće valute, piše londonski Fajnenšel tajms (Financial Times).

 Srbija nije bankrotirala, ali je veoma blizu toga, tako da joj je potrebno da pregovore sa MMF-om uradi brzo : Jovan Kovačić
 

List podseća da je vlada izrazila spremnost da ponovo otpočne razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom i da reši problem budžetskog deficita, ali ocenjuje da će biti teško te ciljeve pomiriti sa obećanjima nedavno datim glasačima.

Fajnenšel tajms je istakao i da će novoj vladajućoj većini u Srbiji u kojoj su socijalisti i Srpska napredna stranka biti potrebno  još vremena da obezbedi poverenje investitora i međunarodnih institucija.

Kako ukazuje londonski list, uzimajući u obzir vladine probleme sa punjenjem državnog budžeta, Srbija nema izbora nego da se vrati pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će verovatno tražiti poštravanje fiskalne politike.

"Ne verujem da vlada ima bilo koju drugu opciju", ocenio je politički savetnik i predsednik nezavisnog naučno-istraživačkog udruženja "Most Istok-Zapad" iz Beograda Jovan Kovačić.

Kako je ukazao, Srbija se suočava sa velikim nedostatkom novca. "Srbija nije bankrotirala, ali je veoma blizu toga, tako da joj je potrebno da ovo (pregovore sa MMF-om) uradi brzo", smatra Kovačić u izjavi Fajnenšel tajmsu.

Kovačić je rekao da je Vlada Srbije posle smene guvernera Narodne banke, što je, kako je naveo, izazvalo podozrivost, saterala sebe u ćošak i sada mora da pokaže rezultate u drugim oblastima.

Kovačić je rekao i da bi pojedini članovi vlade zamerke MMF-a mogli smatrati "neprijatnim", ali je ukazao da vlada sada ima ograničen prostor za manevrisanje.

Fajnenšel tajms je ukazao i da bi korišćenje rezervi Narodne banke radi pokrivanja deficita u državnom budžetu moglo da izazove inflaciju, što, kako je naveo, opravdano zabrinjava građane Srbije posle iskustava sa hiperinflacijom tokom 90-ih.

Direktor delegacije nemačke privrede u Srbiji (deo Nemačke privredne komore u inostranstvu) Mihael Šmit ocenio je da će novi dogovor sa MMF-om biti važan za pojedine investitore u Srbiji, ali je dodao da će mnogi obratiti pažnju i na druge poteze vlade.

"Očigledno za finansijske investitore uključene u posao sa vladinim obveznicama dogovor sa MMF-om je veoma važan za stabilnost", rekao je on i dodao da su finansijski investitori već veoma obazrivi u poslovanju u regionu.

Oni su čak i oprezniji po pitanju Srbije, jer je ona do sada ostvarila bolje rezultate nego Hrvatska i Mađarska, a sada ima lošiju ocenu kreditne sposobnosti, rekao je Šmit.

Kako je naveo, strani investitori nisu sigurni u vezi sa vladinom politikom po raznim pitanjima, pre svega po pitanju poreza. Da li će porezi biti povećani i da li će postojati neka vrsta podrške za investitore, rekao je Šmit.

Predstavnik nemačke privrede smatra da bi Srbija mogla bolje da koristi sredstva Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju infrastrukture.

Devalvacija dinara je smanjila troškove zemljišta i radne snage od čega su koristi imali maloprodaja i industrija, rekao je on. Šmit je zaključio da je srpska ekonomija opterećena problemima, ali da nije bez nade.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.08.2012. 17:59
Е,жути,жути...
Nedelja 12.08.2012. 19:40
djubrad zuta...
Ponedeljak 13.08.2012. 08:38
Možda smo i umrli, samo nam nisu javili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online