Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.08.2012.
20:52
Beta A

Guvernerka: Briga o cenama i inflaciji; nema zlatnog ćupa

Moji osnovni ciljevi biće monetarna stabilnost i briga o cenama i inflaciji, izjavila je novoizabrani guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Takođe je obećala da devizne rezerve neće biti trošene na popunjavanje "budžetskih rupa".

"Ciljevi NBS su zakonom definisani i njih niko ne dira. To su monetarna stabilnost, osnovna briga da se inflacija ne podstiče ni neodgovornim odnosom prema kursu ni dopuštanjem da monopoli utiču na inflaciju", rekla je Tabaković televiziji B92.

Obećala je da devizne rezerve neće biti trošene na popunjavanje "budžetskih rupa"
 

Kao ciljeve Narodne banke posebno je istakla stabilnost cena.

"Cilj ove zemlje mora da bude ekonomski razvoj koji se odvija u stabilnoj državi, a da bi ona bila stabilna mora da ima stabilne cene i da se vodi računa da ne dođe do inflacije", poručila je ona.

Kao svoje prve korake najavila je da želi građane i privredu da uveri da radi u njihovom interesu. Kako je navela, finansijski sektor treba da finansira građane i privredu, a potrebno je, kako kaže, i vratiti se "tradicionalnom" bankarstvu, to jest da NBS treba da bude zainteresovana da građani i privreda posluju uspešno.

Upitana o svom stranačkom angažmanu i optužbama opozicije da na čelo NBS dolazi kao političar, Tabaković je rekla da je i u politici radila za opšte dobro građana, tako da, prema njenim rečima, ta primedba "otpada sama po sebi".

"Ja nisam neko ko ne zna šta je život. Ne živim ni u inostranstvu ni u oblacima. Imam 30 godina rada u bankarstvu i privredi", zaključila je Tabaković, koja je ranije najavila da će zamrznuti svoj politički angažman.


Tabaković: Nema zlatnog ćupa sa prepuno para

Novoizabrana guvernerka je obećala da devizne rezerve neće biti trošene na popunjavanje "budžetskih rupa".

"Obećavam da nećemo trošiti devizne rezerve na popunjavanje budžetskih rupa", rekla je ona Radio-televiziji Srbije upitana o optužbama da će nova vladajuća koalicija trošiti devizne rezerve NBS.

Kako je navela, svi oni koji misle da postoji "zlatan ćup sa prepuno
para varaju se". Poručila je i da neće dozvoliti da se neko "poigra"
sa nezavisnošću NBS.

Tabaković je navela da je potrebno utvrditi strukturu deviznih rezervi.

"Moramo da znamo šta su u deviznim sredstvima računi države, a šta su devizna sredstva banaka", rekla je Tabaković, koju je za guvernera NBS izabrala vladajuća koalicija oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije. Tabaković je poručila da nijednom "tajkunu ili biznismenu ne duguje
ništa". Kako je navela, to su garancije da će raditi svoj posao pošteno i to je razlog zašto ju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio za guvernera.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.08.2012. 07:50
Ali ima još malo rezervi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online