Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.08.2012.
10:48
B92 A

Olimpijada bez zarade?

Londonska Olimpijada će biti u minusu, kada se uporede prevelika ulaganja u izgradnju i tri puta manje turista nego se očekivalo, kažu stručnjaci.

London je domaćin ovogodišnjim Olimpijskim igrama
 

Prema preliminarnim ocenama organizatora, prve nedelje Olimpijskih igara u Londonu je trebalo da doputuje oko 300 hiljada turista. U britanski glavni grad je doputovalo samo 100 hiljada.

Ako se uzme u obzir dužina turnira, situacija se neće mnogo promeniti. Ali već je jasno da Olimpijada neće dovoljno zaraditi, smatra izvršni direktor grupe kompanije ALOR Sergej Hestanov.

"Organizatori londonske Olimpijade su računali da zarade oko 10 milijardi funti sterlinga. Ali ispada da neće zaraditi ni deseti deo te sume. Razlog za to je da su ulaganja u infrastrukturu i povećane mere bezbednosti previsili planiranu sumu deset puta. Organizatori će biti u minusu. Odnosno, država. I kako je pokazalo iskustvo Pekinga, Olimpijada nije više način da se zaradi novac, već da se poveća prestiž države".

"Organizatori Olimpijade u Londonu nisu uzeli u obzir specifiku takmičenja. To je dug turnir, u kojem se istovremeno održava nekoliko takmičenja. Kako se ne bi mučili izborom gde da idu, mnogi su odlučili da ostanu kod kuće i prate televizijski prenos", smatra profesor ekonomije Oksfordskog univerziteta Piter Opengejmer:

"Olimpijadu je veoma lako i prijatno pratiti preko televizije: možete istovremeno pratiti nekoliko sportskih disciplina. Fizičko prisustvo je moguće samo na jednom takmičenju u jedan dan, ili na određeno vreme".

Ulogu je odigrala i činjenica da je London jedan od najskupljih gradova u svetu. Uoči Olimpijade cene u hotelima i barovima su očekivano skočile, cene ulaznica na sportska takmičenja takođe. To je uplašilo turiste koje mnogo ne zanima sport, izjavio je glavni naučni saradnik instituta ekonomije Ruske akademije nauka Vladimir Dimov:

"Cena ulaznica je jedno, a cena putovanja u London – drugo. Turističke usluge su u celini ispale preskupe za određenu grupu potrošača, zato turisti nisu samo odustali od ulaznica, oni su u principu odustali od putovanja u London".

Najmanje su zadovoljni bankari. Oni su daleko od političke retorike i shvatanja prestiža. Njih zanima samo novac. U drugom tromesečju ove godine ekonomija Velike Britanije je pala za 0,7%.

Čitav svet se bavi skandalom banke Barkliz, čiji su direktor i nekoliko saradnika optuženi za manipulacije u međunarodnoj trgovini. U toj situaciji Olimpijada, pa čak i uspešna, neće izvući ekonomiju.

Vlastima Londona ostaje da se teše da su u organizaciji ukrasili, očistili i ponovo izgradili istočni deo grada u kojem je većina sportskih objekata.

POVEZANE VESTI

EKONOMIJA Kredit za more
Ponedeljak 06.08.2012. 11:12
Na kraju kada se sve sabere i oduzme, Englezi su ipak podbacili sa organizacijom. Veliki broj propusta, poluprazne tribine, sve ce to dovesti do toga da na kraju racun bude u minusu. Iako je Olimpijada praznik sporta, drzava koja je organizuje salje poruku u svet o sebi, pa i politicku i ekonomsku. Kina je poslala poruku mocne, organizovane, bogate drzave koja se uzdize, sto se videlo po megalomanskom otvaranju. Londonsko otvaranje je bilo dosta skromnije, sto pokazuje drzavu u krizi, drzavu koja se nadala da ce od igara da napuni budzet i da sebi finansijsku inekciju.
Ponedeljak 06.08.2012. 11:42
ЗНАМЕЊЕ ЗА ОЛИМПИЈЦЕ 44,5 КИЛОГРАМА ИСКОПАНОГ ЗЛАТА У 116 година модерног олимпизма одличја су мењала величину, дебљину и тежину, детаље на предњој и задњој страни, тржишну вредност, а једном и кружни облик, све до трошка од седам и по милиона долара за њихову израду !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online