Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 05.08.2012.
10:27
rts rs A

Koridor 11: Ako ga ne naprave Kinezi, neće niko...

Kineska firma koja gradi most između Zemuna i Borče ponudila da izgradi i koridor 11 do granice sa Crnom Gorom. Spremni su da daju kredit ili da put grade kao koncesionari.

 Predlog Kineza uskoro će da razmatra i Vlada Srbije
 

Kineska firma "Mostovi i putevi" uputila je zvaničnu ponudu Javnom preduzeću "Koridori Srbije" za finansiranje i izgradnju svih preostalih deonica na Koridoru 11 od Beograda do Boljara, granice sa Crnom Gorom.

Kineski predlog uskoro bi trebalo da razmatra i Vlada Srbije. Osim predloga za gradnju koridora 11, Kinezi imaju spreman idejni projekat za gradnju drumsko železničkog mosta Vinča-Pančevo.

Ukupna vrednost deonice duge 270 kilometara je više od dve milijarde i šest stotina milona evra, a Kinezi bi ovaj posao finansirali iz kreditnog paketa od 10 milijardi evra namenjenog istočnoevropskim zemljama.

U Koridorima kažu da je ponuda veoma ozbiljna i da bi ako se dogovore, već za godinu dana gradnja mogla da počne.

Firma "Mostovi i putevi" poznata je po tome što trenutno gradi most Borča - Zemun. Na našem tržištu prisutni su preko tri godine, a njihovi stručnjaci nisu gubili vreme.

"Na osnovu naših idejnih projekata za Koridor 11, uradili su detaljnu animaciju te trase. Početnu tačku locirali su u Surčinu, a celokupnu dužinu autoputa podelili su na sedam deonica, od Beograda do Obrenovca, od Uba do Lajkovca, od Ljiga do Preljine, od Preljine do Čačka, od Čačka do Požege i od Požege do Boljara. Ukupno bi se gradilo 270 kilometara. Pogodnost kineske ponude predviđa da 40 odsto posla u finansijskom smislu rade domaće firme, što i nije loše s obzirom da nema posla u građevinkoj industriji", rekao je Mihajlo Mišić, direktor JP "Koridori Srbije".

Kinezi su spremni da nam daju kredit ili da put grade kao koncesionari. U slučaju koncesije azerbejdžanski kredit od 300 miliona evra za jednu deonicu biće unet kao kapital države Srbije.

Shodno tome delila bi se i naplata putarine. U Koridorima kažu da je kineski kredit jedan od najpovoljnijih na tržištu.

"Što se tiče kamate, u ponudi nema precizrane stope, ali koliko sam ja pratio taj kredit koji na velika zvona kineska vlada objavila tu kamata može da bude i do dva odsto što je najpovoljnija kamata koju smo ikada imali", rekao je Mišić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.08.2012. 11:49
koridor 11 ne postoji . drzava koja nema novca za plate i penzije ce da se zaduzuje za graddnju autoputa do crne gore. sta nama autoput do crne gore? auto put do cacka ok,al srbija je u velikom problemu sa novcem. i zasto bi bilo ko drugi gradio,pa mi imamo nasa preduzeca.
Nedelja 05.08.2012. 12:57
Uradiće to Mrka i Velja u narednih 60 godina.
Ponedeljak 06.08.2012. 07:52
Pa zar da oduzmu zanimaciju dvojici zaslužnih veterana?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online