Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 25.07.2012.
08:52
B. Grujić - Vesti A

Milijardu kesa godišnje bacimo u Srbiji

Dnevno se u Srbiji potroši sedam miliona plastičnih kesa, po jedna na svakog stanovnika, godišnje, to je milijarda kesa, čiji je prosečni "radni vek", odnosno period korišćenja samo 20 minuta, a proces njihove razgradnje traje do 1.000 godina.

 

Stalni pratilac naše potrošačke svakodnevice, plastična kesa u kojoj iz prodavnice donosimo hleb i mleko i ostale kućne potrepštine, odavno je postala simbol 20. veka. Ali, i svega prolaznog, slabog, ružnog, a opet, žilavog, neuništivog. Zamenila je zembilj, ceger, kotaricu...

Pošto smo postali svesni da najlon kese takoreći trajno zagađuju životnu sredinu, sve češće se priča o borbi za njihovo konačno istrebljenje, tj. postepenu zamenu plastičnih (polietilenskih i polipropilenskih) vreća, ekološki i ekonomski prihvatljivijim. U Vojvodini je napravljen pravilnik koji bi trebalo da omogući širu primenu biorazgradivih kesa i druge ambalaže. Trgovci i proizvođači biće suočeni s ozbiljnim povećanjem troškova ako se odluče da i dalje upotrebljavaju obične kese čiji se vek razgradnje procenjuje na 300 do 1.000 godina.


Istovremeno, ozbiljna suma novca, čak 13 miliona dinara, data je za opremanje laboratorije na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu gde će biti rađene analize kojima će biti utvrđivano da li je materijal od kog su kese izrađene biorazgradiv, ili nije.

ZASTRAŠUJUĆE ZAGAĐENJE: Rade Vasiljević (prvi zdesna) i Dejan Jovanov
 


- Novi pravilnik je potpuno jasan, dozvoljena je i prihvatljiva upotreba isključivo biorazgradivih plastičnih kesa. Apelujemo svakodnevno na trgovce da se što pre reše starih zaliha običnih tregerica i potraže proizvođače koji mogu da im isporuče biorazgradive - objašnjava mr Dejan Jovanov, načelnik Odeljenja za zaštitu i unapređenje životne sredine Grada Zrenjanina.

- Iz neposrednog iskustva mogu da kažem da je slika koju sam stekao nadgledajući sređivanje deponije u blizini grada, užasavajuća. Količina plastičnih kesa je zastrašujuća! Vraćanje papirnim kesama nije rešenje jer uključuje velike utroške energije za njihovu proizvodnju, a otvara se i problem zaštite šuma, jer je reciklaža hartije skup i komplikovan proces.


Rade Vasiljević, koordinator Asocijacije mesnih zajednica Zrenjanina, kaže da je javnost akcije zaštite okoline izuzetno lepo prihvatila:


- Zrenjanin je među prvim gradovima u Srbiji, koji je još sredinom 2009. godine pokrenuo društvenu akciju Isključi plastiku. Platnene vreće su prihvatljivije od plastičnih, pa bile one i biorazgradive.


  

U akciju protiv plastičnih kesa uključili su se Grad Zrenjanin, opštine, firme, ali i društvene i turističke manifestacije, kao što je Banatska priča, Begejska regata i "Umesto kesa - ptice na granama".


Dnevno se u Srbiji potroši sedam miliona plastičnih kesa, po jedna na svakog stanovnika. Godišnje, to je milijarda kesa, čiji je prosečni radni vek 20 minuta. Svaki pojedinac, godišnje kroz ruke prometne najmanje 120 kesa.


Deponije sa većom količinom ovih kesa sprečavaju propuštanje vode, što izaziva negativne promene u sastavu podzemnih voda. Sagorevanjem plastike nastaju štetni produkti, a pepeo je otrovan i zagađuje zemljište i podzemne vode. Plastične vreće postale su već učestali uljez u lancu ishrane životinja na kopnu i u morima.


Procenjuje se da u svetu već ima oko 500 milijardi ovakvih kesa, najvećim delom u morima i rekama. Drugi problem je što je glavna sirovina za njih - sve skuplja nafta, dok je stepen reciklaže plastičnih kesa samo dva odsto!
 

Dug zavičaju


Akcija "Dorbe torbe ZR" okupila je u više navrata tokom godine Zrenjanince koji se bave vizuelnim umetnostima. Torbe sa aplikacijama prepoznatljivih motiva grada predstavljene su na nekoliko izložbi, a akcija je imala veliki odjek i u nacionalnim medijima. U nekoliko faza akcije, Banaćani raseljeni na svih pet kontinenata šalju slike sa modelima "dorbih torbi".


- Nastanjeni na raznim stranama sveta, umetnici su svoje slike posvetili rodnom gradu. Sve je urađeno u formi štampe na platnenim torbama ne bi li grad budućim generacijama ostao lepši, zeleniji i čistiji - istakao je mr Jovanov.

Sreda 25.07.2012. 09:00
Ова напаст од пластичне амбалаже као инаша некултура одлагања исте нарочито дођу до изражаја у време поплава када је дрвеће после поводња окићено њоме ко новогодишња јелка. Било би добро пластику свести на минимум када су макар кесе у питањ.
Sreda 25.07.2012. 11:09
Počnimo od sebe i svoje dece. Kupimo lepu korpicu, dve-tri torbe za prodavnicu i pijacu, držati ih uvek pri ruci, nositi kada se krene u nabavku. Tada neće biti potrebe za kesama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online