Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 24.07.2012.
10:44
Beta A

"Plate i penzije samo do avgusta"

Mlađan Dinkić najavio da će nova vlada u prvih nekoliko meseci morati da se zadužuje jer u budžetu ima sredstava za plate i penzije samo do kraja avgusta.

 Srbija će tražiti promenu aranžmana sa MMF
 

Lider Ujedinjenih regiona Srbije rekao je novinarima u Skupštini Srbije da neće biti smanjenja ni zamrzavanja plata i penzija i da će, ukoliko bude izabran za ministra, u avugustu obezbediti sredstva za redovne isplate primanja.

"Razgovaraćemo i sa Ruskom Fedracijom da deo kredita od 800 miliona dolara koji je odobren za Železnicu konvertuje u budžetsku podršku. Imamo signale da će deo od par stotina miliona dolara biti konvertovan u budžetsku pomoć", kazao je Dinkić.

Nova vlada će pozvati, istakao je, i Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond (MMF) na nastavak razgovora. Srbija će tražiti promenu aranžmana sa MMF koji, kako je ocenio, nije dobro ugovoren i zahtevati da sredstava MMF-a ide u budžet.

"Prva stvar koju ću uraditi biće analiza stanja u državnoj kasi iako se već sad sumnja da je stanje katastrofalno", istakao je Dinkić i dodao da će nakon toga uraditi analizu rashoda, odnosno analizu koje agencije i fondovi mogu da se ukinu.

"Ta analiza biće završena u prvih mesec dana rada vlade", kazao je on.

Dinkić je kazao i da će hitno morati da se napravi i program antikriznih mera za privredu kako bi Skupštini predložiil rebalans budžeta i program fiskalne konsolidacije tokom septembra. Prvo osetno smanjenje budžetskog deficita može se osetiti tek sledeće godine jer je 2012, kako je naveo Dinkić, propala.

Kandidat za ministra finansija i ekonomije u novoj vladi Srbije kazao je da će u septembru u Skupštini Sribje biti predlozi oko 12 zakona, među kojima i zakoni o profesionalizaciji upravljanja u javnim preduzećima, o ukidanju nepotrebnih agencija i državnih organa i izmene zakona o budžetskom sistemu i zakona o PDV-u.

Dinkić, koji je učestvovao u radu i odlazeće vlade Srbije, kao ministar ekonomije od njenog formiranja u julu 2008. do marta 2011, rekao je da je Demokratska stranka šest godina vodila javne finansije, i napravila rekordan budžetski deficit od preko sedam odsto BDP-a.

"Dokazaću da deficit može da se spusti na ispod tri dosto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno na evropski standard", kazao je Dinkić.

Kako je ocenio Dinkić, ključna mesta u finansijama u mandatu prethodne vlade držali su nesposobni kadrovi, precizirajući da misli na ministra finansija i premijera Mirka Cvetkovića.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.07.2012. 10:46
Шта би Крађане, куд нестадоше акције од 1000 евра по комаду? Ајд врати са Кипра паре о којима си својевремено трубио ко јерихонска труба или ћеш Крмачићу опет да пуниш коферчиће да их Јатбанкротом износи ван Србије, лоповчине ниједне!
Utorak 24.07.2012. 10:59
E sad ce da vidi ova sirotinja napacena koga je birala,izdajnik Toma i nova banda ce sad da nastave pljacku ko i oni pre njih!!!Mladjanu Dinkicu si dao mesto u vladi moj napaceni narode!?!?!?! E Srbijo sta si docekala:(
Utorak 24.07.2012. 11:48
Па и ако буде тако,народе зна се шта вам је радити,док се не дигне кука и мотика у овој држави,тешко да ће се ишта променити..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online