Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 21.07.2012.
23:48
Večernje novosti A

Samo Amerikanci kupuju stanove u Beogradu

U glavnom gradu mesečno se, prema procenama, obavi svega oko 50 kupoprodaja nekretnina, izuzimajući naselje “Stepa Stepanović“, koje država gradi na Voždovcu. Ova brojka tako najbolje ilustruje situaciju na tržištu nekretnina, koje posle “zlatne“ 2008. godine nikako da se probudi.

U Beogradu se, trenutno, mesečno proda samo oko 50 prodaja nekretnina
 

Stanova za prodaju ima, ali sve oštriji kriterijumi kupaca ocenjuju ponudu kao veoma lošu. Zbog toga u narednom periodu pojeftinjenja kvadrata neće biti. Naravno, nema ni poskupljenja pošto je i postojeći cenovnik previsok za prosečan srpski džep. Dakle, treba očekivati da će cene nekretnina mirovati.


- U proteklih mesec dana popravila se malo situacija na tržištu jer je, prema nezvaničnim informacijama, Ambasada SAD pazarila stanove u vrednosti od tri miliona evra, što je sigurno minimum oko 20 stanova - rekao je za “Večernje novosti“ Nedeljko Malinović, vlasnik agencije “Legat“. - U svakom slučaju kada se kupac odluči za određenu lokaciju teško je da nađe takav stan da mu sve odgovara, spratnost, cena, položaj, struktura. U poslednje tri godine se malo gradilo novih stanova, osim “Stepe“ nijednog ozbiljnog gradilišta nije bilo u Beogradu. Prema podacima MUP, godišnje Beograd primi oko 20.000 novih stanovnika. Dakle, potreba za stanovima postoji, dok poslovnog prostora koji zvrji prazan u Beogradu ima viška bar oko 100.000 kvadrata.


Kupac bi, ističe Malinović, da sve bude idealno odnosno da za što nižu cenu dođe do željenih kvadrata, ali toga na tržištu nema, tako da nečega ipak mora da se odrekne. U odnosu na period pre četiri godine cene nekretnina su sada niže za 30 odsto. Mnogi prodavci još misle da svoje nekretnine mogu da prodaju po cenama iz 2008. godine.
 

Cene zakupa pale

U glavnom gradu cena zakupa nekretnina pala je za pojedine lokacije i do 50 odsto u odnosu na 2008. godinu. Ponuda kvalitetnih, dobro opremljenih stanova na dobrim lokacijama je, međutim, ograničena. Oni, kojima je ugovor o zakupu istekao, novu cenu dogovaraju samo ako je gazda spreman da je spusti za minimum 20 odsto.

- Prvo naše pitanje kada prodavac dođe u agenciju je da li želi da proda nekretninu ili da je prodaje - ističe Malinović. - Dakle, da li hoće realnu tržišnu cenu ili lepu želju pa možda se nekad i pojavi kupac.


Trenutno se uglavnom prodaju stanovi iz nasleđa ili veće nekretnine da bi se kupile dve manje. I dalje su najtraženiji mali stanovi, garsonjere i jednosobni, čija je cena po kvadratu i najviša, jer ih je malo u ponudi. U agencijama naravno tvrde da je sada idealno vreme za kupovinu kvadrata. Kako kažu, tržište nekretnina je dotaklo dno, gore ne može, novogradnje nema koliko bi trebalo tako da će sigurno za narednih par godina i cena kvadrata otići nagore ali nikada više neće dostići nerealni nivo iz 2008. godine.


- Za ozbiljne prodavce i kupce svaki je dogovor moguć, tako da ne treba gledati cene iz oglasa jer se one, da bi došlo do kupoprodaje, spuštaju i za deset do 20 odsto - kaže Kaća Lazarević, suvlasnica “Alke“. - Banke spuštaju cenu stanova za koje su aktivirane hipoteke, ali se malo kupaca odlučuje za takve nekretnine. Isto tako pojavili su se i nešto jeftiniji stanovi u novogradnji, ali kod izvođača kojima je investitor umesto novcem platio izvedene radove kvadratima.


Duplih prodaja nekretnina više nema, jer se u sudovima vodi jedinstvena evidencija. Ali, prodaju se i dalje stanovi u sivoj fazi, čija je cena u odnosu na gotov proizvod, kako kaže Lazarevićeva, niža za oko 30 odsto. Međutim, savet kupcima je da ipak kupuju samo nekretnine za koje je izdata upotrebna dozvola jer onda nema rizika da stan ne bude završen ni posle nekoliko godina.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.07.2012. 00:23
Vasih cetiri zida, u zagadjenom vazduhu, beogradskog moralno-telesnog kupleraja, prodavajte naivnima i..dilerima droga, i srbistanskim politicarima za njihove pare pokradene od Raje..Sve ce se to opet Narodu vratiti, tj, nacionalizovati, tako da vam je ulog, unapred izgubljen u ovoj igri
Nedelja 22.07.2012. 02:18
Opet ista priča, a vrlo je jednostavno: Kvadrat u centru jednak je zbiru dva kvadrata na periferiji! A za sve one koji su se "snašli" u životu bez obzira koliko su sjebali tuđih važi još i ova deviza: Malim lopovima se skidaju glave, a velikim šešir!
Nedelja 22.07.2012. 06:59
САМО АМЕРИКАНЦИ КУПУЈУ СТАНОВЕ У БЕОГРАДУ Нека ми се опрости али кад сам угледао наслов помислио сам да је Монтенегро променио име у Америка. Е, свашта...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online