Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 19.07.2012.
15:22
Dnevnik A

Jedan autoput, a dva ministra?

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić kaže bi mogao opet da bude ministar kapitalnih investicija i da želi da izgradi davno obećani autoput Beograd – južni Jadran. Prema njegovim rečima, to neće kositi sa sadašnjom-budućom funkcijom Milutina Mrkonjića.

 Građevinski radnici nezadovoljni dvojicom dosadašnjih ministara

Da li to znači da ćemo za izgradnju autoputeva imati dva ministra, jer kapitalne investicije su, između ostalog, i izgradnja saobraćajnica od državnog značaja, kao što su autoputevi, bez obzira na kom su koridoru.

Autoput prema južnom Jadranu za sada nema koridorski status već nosi oznaku lokalnog puta E-763, što znači da, bar kada je reč o terminologiji, ne bi ni bio svrstan u kapitalnu investiciju, uprkos tome što je taj pravac samoinicijativno prozvali Koridorom 11.

Ukoliko država želi da sačuva građevinski sektor, moraće sa više odgovornosti da se njime pozabavi, što znači da neće biti svejedno ni ko će biti ministar građevinarstva, ni da li će izgradnja biti jedinstvena, nezavisno od toga da li se radi o stanovima, putevima, autoputevima ili prugama.

Slušajući takve i slične rasprave samo nekoliko dana pre formiranja nove vlade, radnici zaposleni u građevinskom sektoru, a posebno Sindikat građevinara, pitaju se da li je iko od onih koji će formirati vladu pročitao njihove nedavno upućene zahteve o formiranju jedinstvenog ministarstva za građevinarstvo.

Neimari smatraju da je ne samo za građevinare već i zemlju u celini izuzetno važno to što je do sada raštrkana građevinska oblast, koja bi mogla izvući zemlju iz krize i u vreme opšte besparice doneti Srbiji pristojan devizni priliv.

Građevinci kažu da su se do sada osvedočili u rad oba kandidata za ministre tog sektora, bez obzira na to da li će se zvati infrastruktura ili kapitalne investicije.

Objašnjavaju da bi voleli nekoga ko bi se zalagao za ravnopravnije učešće domaćih firmi na domaćim tenderima jer im je dojadilo da budu podizvođači kod stranaca, a, praktično, završe kompletan projekat, dok stranci imaju korist.

Nezadovoljni su i radnici iz oblasti visokogradnje i industrije građevinskog materijala jer je tobožnja briga države za oživljavanje tog sektora dovela do gašenja ciglana i otpuštanja radnika.

Isticanje svetske krize kao alibija za posrnuli građevinski sektor neimari više ne žele da slušaju jer kažu, ako ima para da se plaća stranim kompanijama koje su u većini slučajeva skuplje, ima i za njih.

Zato traže ministra koji će imati više sluha za taj sektor.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.07.2012. 15:45
Jao sto je slicica rastopicu se...od ovolike ljubavi i asfalt se topi...
Četvrtak 19.07.2012. 15:58
Dali se to spremate za gej paradu
Četvrtak 19.07.2012. 16:15
joj, boze, znaci da pocnem da skupljam pare za nekog terenca, ovom mom jadnicku ce tocak da ostane u nekoj rupi na autoputevima koje ova pijandura i ovaj lacoste budu pravili i odrzavali...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online