Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 14.07.2012.
22:14
RTS A

Ima li para za obećanja?

Buduća vlast najavljuje da će novac za pomoć siromašnima i agraru, obezbediti uštedama, investicijama i kreditima. Smanjenje državne administracije neće biti dovoljna ušteda, procenjuju ekonomisti i ukazuju da je važno da se pojačaju poreske kontole.

Smanjenje državne administracije neće biti dovoljna ušteda, ako se tome nadaju

Rast plata i penzija, uvođenje 13. penzije za one sa najnižim primanjima, dvostruko veći budžet za poljoprivredu, znači veća izdvajanja iz budžeta. Veći deo građana verovatno ne bi imao ništa protiv tih mera, ali stručnjaci se pitaju gde za to naći novac. Naročito, ako se ima u vidu obećano ukidanje nepotrebnih taksi i nameta, koje će smanjiti prihode u budžet.

Najavljeno smanjenje državne administracije, koliko god da bude, neće biti dovoljna ušteda, procenjuju ekonomisti.

"Podsticajne mere na planu novih investicija i novog zapošljavanja i po tom osnovu ostvarivanja većih poreza na zarade i uopšte poreza na promet to je jedina realna osnova da se, uz priliv stranih investicija poveća budžetski prihod", kaže Hasan Hanić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Koalicioni partneri koji će činiti buduću vladu tvrde da su mere realne i da neće ostati samo mrtvo slovo na papiru. Imaju ideje kako da povećaju prihode u budžetu.

Jorgovanka Tabaković iz SNS-a kaže da se može uštedeti tamo gde se odliva u privatne džepove i onda stimulisati ljude i poreskom politikom i subvencijama.

"Ako pogledamo na šta se troše subvencije javnim preduzećima, kakvi su ciljevi koje je vlada postavila pred njih, ako pogledamo kolike su plate u agencijama i javnim preduzećima i kakav je plan javnih nabavki i kako troše svoja sredstva koja su indirektno sredstva budžeta, onda mi vidimo da i te kako ima prostora za uštedu", rekla je Verica Kalanović iz URS-a.

Dušan Bajatović iz SPS-a kaže da novac može da se nađe u uštedama, međutim tu ga nema dovoljno i mora da se nađe kroz dodatno zaduživanje i strane investicije.

"Nema trećeg, mi moramo da budemo svesni toga. Nije u ovom momentu problem, po mom viđenju stvari, koliko ćemo se mi zadužiti, nego kako ćemo taj novac potrošiti", rekao je Bajatović.

Nema ništa od predizbornih obećanja

Ekonomisti kažu da je važno da se pojačaju poreske kontole. Miroslav Zdravković smatra da je potrebno da se pokaže volja u borbi protiv sive ekonomije i da se adekvatno kažnjava neplaćanje PDV-a.

"Moguće je u kratkom roku doći do nekih jednokratnih prihoda mnogo je bitnija iduća godina i šta će sve od ovih mogućih želja ući u budžet za sledeću godinu", rekao je Bajatović.

Pogotovo ako se zna da buduća vlada planira da zadrži i vlasništvo u Komercijalnoj banci, za šta samo ove godine mora da uloži 100 miliona evra, kao i da omogući malim i srednjim preduzećima da PDV plaćaju tek kada naplate robu.

POVEZANE VESTI

Subota 14.07.2012. 22:19
U Srbiju je uslo do sad preko 80 milijardi $ ... sto od kredita sto od gastarbajtera .... Da pohvatate lopove i vratite otet novac vartili bi sve dugove Srbije i krnuli normalno iz pocetka.. Ako se to ne uradi - agonija se nastavlja !
Nedelja 15.07.2012. 08:52
Obećanja zaborave koliko sutra.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online