Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.07.2012.
03:27
Večernje novosti A

Stižu nova poskupljenja

Junski cenovnici se nisu ni osušili, a dobavljači i trgovci već najavljuju julski talas skupoće, od namirnica, pa do komunalija i energenata. Do kraja ovog meseca trebalo bi da poskupe do pet odsto pojedine vrste svežeg mesa i prerađevina, bezalkoholnih pića, sokova i vode, konzerviranih proizvoda...

Mislite da je loše? Ne brinite, biće još gore...
 

Iz “Srbijagasa” i Elektroprivrede su najavili da su poskupljenja neminovna. Zvanični zahtevi se već spremaju, a o novoj ceni gasa i struje odlučivaće, naravno, nova vlada Srbije. Uz to, i toplane smatraju da bi cene grejanja trebalo podići i to, ni manje ni više, između 30 i 40 odsto, pravdaju se velikim dugovanjima za gas, mazut, kredite i nenaplaćenim potraživanjima od potrošača.


U seriju letnjih poskupljenja, verovatno će se uvrstiti i cigarete, kao i alkoholna pića, jer se očekuje povećanje akcize na ove proizvode da bi se, naravno, popunile rupe u državnoj kasi.


Međutim, ono što je svakako iznerviralo građane je i činjenica da su sa žetvom pšenice počele i kalkulacije pekara oko nove cene hleba. Iz Unije pekara najpre je najavljeno da bi vekna “save” mogla da ode od pet do 10 dinara. Ipak, pekari su se povukli korak nazad pa su rekli da će se sačekati, najverovatnije, septembar.
 

Vruće i na pijaci

Povrće i voće na pijačnim tezgama skuplje je za oko 20 odsto nego prošlog leta. I ovde se pravdaju padom dinara i poskupljenjem goriva. Početkom jula paradajz plaćamo do 120 dinara, a lani je gornja cena u istom periodu dostizala do 80 dinara. Paprika na tezgama i dalje “drži” jaku cenu za ovo doba godine, kilogram iznosi do 130, a prošlog jula za to povrće plaćali smo do 100 dinara.

Inače, tokom prošlog meseca već su poskupele neke vrste mesnih prerađevina, a povećane su i cene svežeg mesa, ulja, bezalkoholnih pića, sokova, mleka i mlečnih proizvoda nekih prerađivača, testenina, kućne hemije, kozmetike... U poslednjem talasu poskupljenja došlo je do enormnog povećanja cena posebno svežeg mesa. Tako sada kilogram junećeg buta prve klase bez kostiju košta oko 670, svinjski but košta do 550, a svinjski file dostiže i 820 dinara. Za celo pile treba izdvojiti po 299 dinara za kilogram, a za pileći file do 630.


Kilogram čajne kobasice vodećih dobavljača košta do 1.130 dinara, a privatnih robnih marki od 845 naviše. Pečenica manje poznatih dobavljača u vodećim trgovinskim lancima je od 699 do 928, a dimljeni vrat može da se nađe od 990 do 1.390 dinara. Za dinar do dva po litru, skuplji su mleko i jogurt nekih dobavljača, a pavlaka za 10 dinara...


Nikada ranije tokom leta nije bilo tako brojnih poskupljenja, ne samo u prodavnicama nego i na pijacama. Proizvođači hrane se pravdaju poskupljenjem sirovina i nestabilnim kursom dinara.


- Kurs je u značajnoj meri uzdrmao cene, a tu se nadovezalo i poskupljenje goriva - kaže Vladana Hamović, ekonomista. - Razlog čestih poskupljenja pored toga je i nedostatak konkurencije, nema stabilne ponude i proizvodnje.


Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević naglašava da je i najmanje poskupljenje životnih namirnica veliki udarac na ionako tanak džep srpskog potrošača.


- U protekla dva meseca skoro sve je već značajno poskupelo, pa ako se ima u vidu kupovna moć i da se dve trećine kućnog budžeta odvaja na hranu, onda je jasno u kakvom su položaju građani, pa i ne čudi zašto pada promet u trgovinama - naglasio je Bogosavljević.

POVEZANE VESTI

Subota 15.09.2012. 23:42
To hoce bedni kukavni izdajnichki porod.dossao djavo po svoje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online