Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 07.07.2012.
00:09 >> 08:54h
Večernje novosti A

Hleb 10 dinara skuplji?

- Vekna osnovne vrste hleba "sava" mogla bi da poskupi za 10 dinara, sa 44 na 54 dinara, zbog poskupljenja pšenice i energenata. Da li će to biti sredinom avgusta, početkom ili sredinom septembra, to se ne zna, ali prateći kretanje cene pšenice u inostranstvu i kod nas, postoji sumnja da će porasti cena te žitarice, a kasnije i hleba. Verovatno bi prvi korak bio da se cena hleba vrati na prethodni nivo od 55 dinara - najavljuje predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

Vekna osnovne vrste hleba "sava" mogla bi da poskupi za 10 dinara, sa 44 na 54 dinara, zbog poskupljenja pšenice i energenata: Ne zna se kada
 

Pšenicom se, inače, ovih dana trguje i za 25 dinara po kilogramu. Žetva bi, na oko 470.000 hektara u Srbiji, za nekoliko dana mogla da bude okončana.

Prosečan rod u Vojvodini, kako procenjuje agroekonomista Srbislav Denčić, biće oko pet tona po hektaru, dok će u centralnoj Srbiji, zbog usitnjenih parcela i nešto slabije agrotehnike, biti niži, i teško će da pređi četiri tone. Samim tim, Srbija bi trebalo da ima oko 1,8 miliona tona pšenice, pa bi, uz prelazne zalihe, za izvoz moglo da preostane oko 400.000 tona.

- Rod će, kako stvari stoje, po količinama biti prosečan, ali, prvi pokazatelji nam govore da je kvalitet zrna odličan, i da će se godina po tome jako dugo pamtiti. Imali smo veoma dobre vremenske uslove kada se rod formirao, ratari su koristili kvalitetne sorte na gotovo 80 odsto njiva, velike vrućine nisu napravile štetu, već su samo pomogle bržem sušenju zrna, pa samim tim, imamo sve preduslove za kvalitet - kaže Denčić.

Skladištenje

- Srbija ima kvalitetnu pšenicu, ali neophodno je da se posvetimo skladištenju, pošto nam mešanje pšenice raznih kvaliteta pravi velike probleme. U tom pravcu bi država mogla da napravi dobar korak, odnosno, da po nešto višoj ceni otkupi pšenicu boljeg kvaliteta, i da tako ukaže i ostalim skladištarima, da im se odvajanje za kvalitet isplati - upozorava Saković.

Pšenica iz Srbije, dodaje Denčić, uvek je bila daleko kvalitetnija nego ona koja je gajena u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

- Šteta je samo što su nam ove godine površine pod pšenicom smanjene, tako da nećemo moći mnogo žita da ponudimo na stranim tržištima. U svakom slučaju, ono što ponudimo, sigurno će se brzo prodati, upravo zahvaljujući kvalitetu - navodi Denčić.

Vukosav Saković, iz udruženja "Žita Srbije", napominje kako su se prognoze o rastu cene pšenice "ubrzale".

- Očekivali smo rast cene žita nekih dvadesetak dana posle žetve, a cena je počela da raste već u samoj žetvi. Tome je doprinela konkurencija mlinara i trgovaca, ali i sama odluka proizvođača da ne žure sa prodajom. Ovaj rast cene, međutim, ograničen je cenom pšenice u okruženju. Kada ona dostigne nivo, da se uvoz isplati, sigurno je da će rast cene pšenice u Srbiji stati - kaže Saković.

Ipak ništa od poskupljenja?

U Srbiji do septembra sigurno neće biti poskupljenja hleba, rekli su danas u Uniji pekara Srbije. U toj organizaciji kažu da će eventualno poskupljenje hleba nakon
septembra zavisiti od toga kakva će biti žetva i od cene energenata, prenela je Radio-televizija Srbije povodom vesti da bi hleb mogao poskupeti.

Vlada Srbije je 29. marta produžila važenje uredbe kojom je prodajna cena vekne hleba "sava" ograničena na 44 dinara, a proizvođačka cena tog hleba na 37,33 dinara.

Uredbu o ograničavanju cene hleba Vlada je usvojila u julu prošle godine, a u oktobru je produžila njeno važenje na još šest meseci.

POVEZANE VESTI

Subota 07.07.2012. 08:23
Srećom , ima nekoliko vrsta vrlo jeftinog hleba.
Subota 07.07.2012. 00:13
Strasna vest za laku noc. Pa uzmi zaspi kao covek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online