Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.06.2012.
10:02
Večernje novosti A

Nema više novca za stanove

Nacionalna korporacija u sredu je obavestila građane i poslovne banke da je novac odobren za subvencionisanje stambenih kredita u iznosu od 1,7 milijardi dinara planiranim budžetom za ovu godinu potrošen i da više ne mogu da se primaju novi zahtevi. U NKOSOK očekuju da će rebalansom budžeta biti odobrena naknadna sredstva, pišu Večernje novosti.

Foto: ilustracija
 

Kako "Večernje Novosti“ nezvanično saznaju, isplata subvencionisanih stambenih kredita građanima koji su ušli u proceduru je, takođe, gotovo obustavljena. Bankari tvrde da ovi zajmovi, iako su odobreni, ne mogu da se isplate, jer država nema sredstava u budžetu. Zbog toga mnogi građani već treći mesec čekaju na isplatu svog zajma i useljenje u novi stan. Ali, zbog kašnjenja u isplati, preti im i gubitak kapare i krova nad glavom.

Sve manje

Prema podacima Kreditnog biroa, tokom maja uzeto je subvencionisanih i komercijalnih stambenih kredita u vrednosti od oko šest milijardi dinara, što je izuzetno mali iznos. Prema podacima NKOSOK, tokom marta je isplaćeno 56, a aprilu 105 stambenih zajmova. Procedura za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita traje nešto duže nego kod odobravanja komercijalnih zajmova, jer je potrebno više dokumenata i provera.

Čak i oni koji su zahtev za odobrenje subvencionisanog stambenog kredita podneli u aprilu sada su dovedeni u situaciju da nisu sigurni da će kredit realizovati, zbog čega im prodavci, sve češće, traže ključeve kaparisanih stanova.

- Čak i krediti koji su uslovno prošli proceduru odobrenja od strane Nacionalne korporacije se odobravaju vrlo usporeno, na kašičicu. Moguće je da se i tu isplate potpuno zaustave, jer novca ni za njih u budžetu nije dovoljno - tvrde bankari. - Građani koji ne mogu da čekaju, mogu da koriste naše komercijalne zajmove, ali su u tom slučaju uslovi nepovoljniji.

Odobrena sredstva za subvencionisanje stambenih kredita u ovoj godini u iznosu od 1,7 milijardi dinara su potrošena još pre dve nedelje, a za eventualno novu dotaciju će se sačekati nova vlada. Tako su trenutno na čekanju građani koji su podneli zahtev, a nisu prošli odobrenje Nacionalne koorporacije, ali su im se sada pridružili i oni koji su prikupili sve potpise.

Državni program subvencionisanja stambenih kredita polovinom juna je obustavljen, jer je planirani novac utrošen i to za nepuna četiri meseca. Od 1.146 primljenih zahteva za subvencije u ovoj godini, odobreno je 1.061, a isplaćena su 373 kredita.

Pročitajte: Stopirane isplate za nezaposlene, nema para u budžetu?

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.06.2012. 10:22
Vazno je da su brzo i efikasno unistili kasarne, onesposobili vojsku.i drzavne subvencije prebacili na licnu, privatnu gradnju.
Četvrtak 28.06.2012. 10:43
Ako su jos dali ucesce za kredit???? Nema problema, veliki majstor Dinkic ce im sve vratit sa kamatom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online