Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.06.2012.
02:36
Vesti A

Zbog poreza skuplje grejanje

Sa zimom koja je na pragu i hladnim danima koji su već počeli, Australijanci će uskoro da utvrde da će se grejati skuplje nego ranijih godina.

Prema internet-stranici "Make it cheaper", koja se bavi poređenjem cena energije, od 1. jula na snagu stupa porez na aerozagađenje što znači da će 400.000 Australijanaca trošiti na struju više od 10 odsto prihoda kojima raspolažu.


Kako se navodi, više od 1,7 milion domaćinstava već sada na struju troši više od desetine kućnog budžeta, a očekuje se da će ta cifra biti uvećana na 2,1 miliona.

Najveće povećanje biće u Novom Južnom Velsu, gde je preko ove granice prešlo 1,14 miliona domaćinstava ili 42 odsto države. Od 1. jula, ovde će cene struje u proseku porasti do 21 odsto ili za sedam dolara nedeljno, kako je saopštio Nezavisni tribunal za propise i cene.

Loše investicije

- Tokom poslednjih 30 godina i državne i Federalna vlada ozbiljno su podbacile u investicijama u infrastrukturu električne energije i mi svi sada plaćamo cenu - kaže direktor "Make it cheaper" Tim Volfenden.

Poskupljuje i plin do 15 odsto, pa će potrošači kod AGL plaćati dodatnih 2,03 dolara nedeljno, što za godinu dana iznosi 104 dolara.


Oba poskupljenja najvećim delom su rezultat primene poreza na aerozagađenje, kao i velikih izdataka za dogradnju električne mreže, saopštio je Tribunal. Istovremeno, ova institucija uputila je poziv da se ubuduće utvrde limiti povećanja cena.


U proseku, cene struje u NSNj biće 18 odsto veće.


Potrošači struje kod "Enerdži Australija", koji mahom žive nadomak Sitija i u istočnim predgrađima, plaćaće skuplje za 20,6 odsto, odnosno 364 dolara godišnje za većinu domaćinstava.


U većini domaćinstava u unutrašnjosti, poskupljenje cena biće do 19,7 odsto ( 8,21 dolar nedeljno, odnosno 427 dolara godišnje). Potrošači koje snabdeva "Integral Enerdži", većinom nastanjeni u zapadnim predgrađima Sidneja, mogu da očekuju poskupljenje od 11,8 odsto (četiri dolara nedeljno ili 208 dolara godišnje).


Poskupljenje se odnosi na potrošače koji su još na takozvanom regulisanom tarifnom sistemu, odnosno one koji se nisu prebacili na konkurentsku distributersku mrežu. Ta domaćinstva čine oko polovine potrošača.


U drugim državama struja će zbog poreza na aerozagađenje poskupeti u proseku za 10 odsto, što će, kako očekuje "Make it cheaper", dovesti u stresnu situaciju još tri do četiri odsto domaćinstava.


U Kvinslendu će dodatnih 62.000 domaćinstava ili četiri odsto kuća ubuduće plaćati desetinu prihoda za struju, dok će u Viktoriji i Južnoj Australiji taj procenat iznositi po tri odsto. U brojkama, u Viktoriji će biti pogođeno još 68.000 domaćinstava, a u Južnoj Australiji dodatnih 20.000.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online