Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.06.2012.
16:51
Beta A

Svetska banka: Smanjenje nezaposlenosti prioritet u Srbiji"

Mere za smanjenje nezaposlenosti trebalo bi da budu jedan od prioriteta za narednu vladu, ocenjeno je na predstavljanju redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke o jugoistočnoj Evropi.

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović rekao je da u Srbiji nije dovoljna jedna mera za smanjenje nezaposlenosti, koja je, kako se podseća u izveštaju, u novembru prošle godine dostigla 23,7 odsto, što je najviši nivo u proteklih 15 godina, od kada se sprovodi anketa o radnoj snazi.

Stopa zaposlenosti u Srbiji je, kako se navodi, prema anketi o radnoj snazi pala na 35,3 procenta u novembru 2011, što znači da je od 2008. izgubljeno 560.000 radnih mesta, dok je u između aprila i novembra 2011. izgubljeno 57.000 radnih mesta, navodi se u izveštaju.

Za kreiranje radnih mesta potrebno je rešiti osnovna pitanja koja se tiču poslovnog okruženja, na primer osnivanje preduzeća, procedure za plaćanje poreza, kao i troškovi izdavanja dozvola, naveo je Šestović, dodavši da je u tom pogledu bilo napretka početkom prošle decenije, ali da poslovanje opet postaje komplikovanije i
skuplje.

Kada je reč o ponudi radne snage, naveo je on, problem je što obrazovni sistem ne odgovara zahtevima poslodavaca, pa su potrebne ozbiljne reforme, a najveći problem je u srednjem stručnom obrazovanju koje ne pruža potrebna znanja. Pored toga, radno zakonodavstvo, koje uključuje i zakone ali i kolektivne ugovore, otežava situaciju jer unosi nefleksibilnost kako za primanje tako i za otpuštanje radnika.

"Ima puno posla u toj oblasti i smatram da bi to mogao biti jedan od prioriteta za sledeću vladu", naveo je Šestović, dodavši da je potreban veliki napor, a da se rezultati mogu očekivati za godinu, dve ili više.

Šestović je naveo i da su izdvajanja za aktivne mere zapošljavanja do kraja 2011. godine bile oko 0,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je četiri puta manje nego u EU, a u 2012. godini su dodatno smanjena za oko 40 odsto. To je po njegovoj oceni "neodgovorna politika", pogotovo kada se uzme u obzir teška situacija nezaposlenosti među mladima, iako te mere, kako je istakao, imaju ograničeni efekat.

U izveštaju se navodi da će u celoj jugoistočnoj Evropi ove godine biti zabeležen pad privrednog rasta, dok bi naredne godine situacija  trebalo da bude bolja, a konkretna prognoza za Srbiju je 0,5 odsto za ovu, a tri odsto za narednu godinu.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.06.2012. 07:20
"Zaposliti" se još i može, ko pristaje na monotoni rad za mašinom, u tri smene - plata 12 i po hiljada dinara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online